Pomerants: IRLile hingekella lüüa on enneaegne (3)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Stanislav Moshkov / Den za Dnjom

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva keskkonnaministri Marko Pomerantsi hinnangul on erakonnal ees huvitavad ajad ja IRLile hingekella lüüa on enneaegne.

Pomerants ütles IRLi olukorda kommenteerides, et erakond pole ettevõte, mis on juhi ainuomanduses. «Korra, tegelikult paarkümmend aastat, on ühe partei näitel sellist mõtteviisi praktiseeritud ja näete, mis sellest välja tuli,» ütles ta Keskerakonnale viidates.

Tema sõnul saab erakonna juht mandaadi, kuid peab arvestama, et ta saab edasi liikuda ikka nende inimestega, kes tal on. «Hea, kui ta ei püüa kõike ise välja mõelda ja ära teha. Näiteks paneb tööle erakonna aseesimehed. Tegevusi ju on. Valimisnimekirjad on vaja kokku saada, ideed salve koguda, piirkondadega peab suhtlema. Ta ei saa üksi minema põrutada, nii et erakond järele ei jõua,» ütles ta.

Pomerants avaldas arvamust, et ühegi erakonna reiting pole jäänud põhikirja taha. «Juhil selles reitinguasjas kindlasti roll on ja valetab see juht, kes ütleb, et reiting pole oluline. Juhi roll on koor kõlama saada ja vajadusel otsustada, kes on millise loo jaoks solist. Kindlasti ei peaks ta ise algatama ühtegi avalikku kähmlust oma erakonna liikmetega konkurentide rõõmuks,» lausus ta.

Tema sõnul on erakonna 30–40 tipp-poliitikut valdavalt suure egoga, ambitsioonidega ja väga erineva iseloomuga inimesed. «Muidu nad poleks poliitikas. Loomulikult ei tähenda see mingit hullude kampa, vaid inimesi, kel visioon paremast Eestist, igaühel küll oma aktsendiga,» ütles ta.

Pomerants lisas, et pärast valituks osutumist on lihtne anda «Aktuaalse kaamera» otsestuudios intervjuud, kuid seejärel algab erakonna juhi jaoks tavaliselt argipäev. «Minu meelest on ees huvitavad ajad, pole nuttu väärt. IRLile hingekella lüüa on väga enneaegne. Laupäeval on lähim võimalus otsustada kestlikkuse üle,» ütles ta.

IRLi volikogu peab laupäeval otsustama, kas kutsuda erakonna esimehe Margus Tsahkna nõudel põhikirja muutmiseks kokku erakorraline suurkogu või nõustuda eestseisuse ettepanekuga korraldada enne põhikirjamuudatuste arutamist korralised juhivalimised. Tsahkna on lubanud viimasel juhul esimeheks enam mitte kandideerida.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles