Samost: võimuleppe läbirääkimistel ei tohiks ühte osapoolt alandada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu valimised võitnud Reformierakond valis koalitsiooniläbirääkimiste partneriks IRLi.
Riigikogu valimised võitnud Reformierakond valis koalitsiooniläbirääkimiste partneriks IRLi. Foto: Liis Treimann

Ajakirjanik Anvar Samost leidis, et Reformierakonna ja IRLi koalitsiooniläbirääkimistel oleks parim, kui üks osapool teist ei alandaks ega halvustaks.

«Koalitsioonilepingust saab üldse rääkida alles siis, kui midagi on alla kirjutatud, koalitsiooniläbirääkimiste käigus antud infot võiksid ajakirjanikud ignoreerida,» leidis Samost Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Reformierakonna ja IRLi seisu parlamendis ja ühist ajalugu vaadates oleks ratsionaalne, kui läbirääkimistel ei üritatakse kaikaid kodaratesse loopida ja ühte osapoolt alandada – kui üks suudab teist alandada või halvustada, siis see kas kohe või järgneval ajal kandub edasi teisele osapoolele,» sõnas Samost.

«Mõistlik oleks programmide ja lubaduste osas leida võimalikult suur ühisosa, ja see, mis sinna ei mahu, jäetagu rahulikult kõrvale,» ütles Samost.

«Avalikku teise poole pisendamist ei ole kummagi poole huvides teha,» hoiatas ta.

«IRLil ja Reformierakonnal läheb kõige paremini siis, kui nad üksteist ei ründa, ei ürita vaipa all ära tõmmata, seda näitas ka valimiskampaania,» lisas ajakirjanik Kalle Muuli.

«Reformierakond tahab läbirääkimistel ilmselt, et IRL loobuks oma põhilistest lubadustest ja petaks oma valijaid. Kõige suurem vastasseis on just IRLi lubadustele: emapension, kodukulude allaviimine ja tasuta kõrgharidus,» rääkis Muuli.

«IRL on läbirääkimistel kehvemas olukorras ka seetõttu, et tema lubadused olid väga konkreetsed, erinevalt Reformierakonna lubadustest, kus oli paljud klausleid, et «eelarvevõimaluste tekkimisel» või lihtsalt sõnastatud, et «jätkame» ja «arendame»,» kirjeldas Muuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles