AS Helmes tunnistab süüd

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Helmes juht Jaan Pillesaar.
ASi Helmes juht Jaan Pillesaar. Foto: Mihkel Maripuu

IT-firma Helmes tegevjuht Jaan Pillesaar tõdes Kuku raadio saates «Restart», et vastutus valimisõhtul tulemuste hilinemise eest lasub täielikult nende ettevõttel.

Suurimaks vigade põhjuseks oli projekti madal eelarve, mis ei jätnud võimalusi süsteemi kuulikindlaks testida, tõdes Pillesaar, kes ei olnud küll konkursi võitmise hetkel Helmese tegevjuht.

«Tegemist oli kolme haruldase juhuse kokkulangemisega valimisõhtul, milleni ebapiisava testimise käigus ei jõutud,» ütles Pillesaar.

Pillesaare sõnul oli tegemist siiski teistsuguste vigadega kui eelmistel valimistel, kus samuti Helmese loodud süsteem valmistulemusi õigeaegselt ei kuvanud. Toona eksperdid Helmesel süüd ei tuvastanud. Tänavuste vigade kohta avaldab ekspertkomisjon uurimise tulemused esmaspäeval.

Saates arutati ka e-hääletuse turvalisuse üle, mille on täna Riigikohtus kahtluse alla seadnud Paavo Pihelgas väites, et osavatel kurjamitel oli lihtsasti võimalik takistada osade hääletanute valiku jõudmist valimiskomisjonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles