Toomla: parteid vajavad rohkem venekeelseid tähti

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk / Scanpix

Tartu Ülikooli politoloogi Rein Toomla sõnul on teistel erakondadel lootust Tallinnas Keskerakonnalt hääli võita siis, kui nad värbavad enda ridadesse võimekaid venekeelseid kodanikke, kellest kujundada kõlapinda omavad poliitikud.

Toomla sõnul on usutav, et Keskerakonna ülekaal Tallinna valijate seas on kahanenud napiks vähemuseks, nagu Postimees.ee arvutused näitavad.

Kuid ta märkis, et ülejäänud erakonnad ei peaks veel rõõmustama ja leidma, et nüüd õnnestub neil järgmistel kohalikel valimistel Keskerakonnale pealinnas n-ö kambakas teha ja võim endale võtta

Politoloogi sõnul võib kahe ja poole aastaga veel palju muutuda ning praeguste valimiskampaaniatega kaasnenud ajutine suurem tuntus vene valijaskonnas on kerge kaduma.

Toomla väitel tuleks ülejäänud erakondadel Tallinnas Keskerakonna vastu saamiseks liita endiga rohkem venekeelseid kodanikke. «Selle pinnalt saab hakata veenma valijaid ja seejärel lootma, et valija võtab seda juttu ka tõena.»

Keskerakonnal endal oleks oma edu taastamiseks Toomla väitel parim parteisisene vaenukirves maha matta ning tegutseda ühtse meeskonnana.

Teisalt leidis ta, et kui peaks tekkima palju spekuleeritud olukord, kus Edgar Savisaar taandub erakonna esimehe kohalt, siis see peaks erakonna toetuse säilitamiseks käima skandaalideta ja Savisaare vabal tahtel.

Rääkides Postimees.ee valimistulemuste analüüsist, mille kohaselt on Keskerakonna toetus ka Tallinnas 2009. aasta valimistega võrreldes langenud, märkis politoloog, et saatuslikuks sai siinkohal tõenäoliselt enim majanduskriisi leevenemine.

«Kui kriis oleks läinud sügavuti, oleks valitsevate erakondade vastu rahulolematute hulk olnud suurem, ning siin ei ole tähtsust, kas jutt käib Tallinnast või kogu Eestist.»

Politoloogi hinnangul võis see asjaolu panna ka mõningaid edukamaid venekeelseid valijaid Keskerakonda hülgama.

Toomla väitel vajab omaette analüüsimist aga üks üsna tundmatu muutuja. Nimelt sai seekord valimistel osaleda neli aastakäiku noori kodanikke, kellest suur osa on venekeelsed.

«Võib-olla pöördus just noor vene valija Keskerakonnast ära ja eelistas Reformierakonda,» pakkus ta, märkides, et selle hüpoteesi toetuseks ei ole siiski tuua ühtegi uuringut.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles