Saarts Keskerakonnast: väetikaitsjast on saanud venepartei

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLÜ õppejõud Tõnis Saarts.
TLÜ õppejõud Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna toetuse langust pealinnas kommenteerinud Tallinna Ülikooli politoloogi Tõnis Saartsi hinnangul võib selle taga seista asjaolu, et nende kunagine vaeste ja väetite eest seisja maine on asendunud nn vene-kuvandiga.

«Ilmselt tuleb põhjust otsida ennekõike negatiivsest meediakuvandist - see on märgatavalt muutunud alates 2007. aasta sündmustest ning lisaefekti andis idarahaskandaal,» kommenteeris Saarts.

«Kui varem käsitleti Keskerakonda kui parteid, kes seisab vähemkindlustatud gruppide huvide eest, ja esiplaanil oli pigem nende sotsiaal-majanduslik programm, siis nüüdne kuvand seostub rohkem Venemaa ja venesõbralikkusega.»

See tõmbab tema hinnangul ligi vene valijaid, kuid peletab eemale kaaluka osa eesti valijatest.

Kui rääkida sellest, kas Keskerakonna toetuse langus Tallinnas avab teistele erakondadele ukse pealinnas 2013. aasta kohalikel valimistel võim üle võtta, siis see sõltub Saartsi sõnul asjaolust, kuidas suudavad teised erakonnad vene valijat Keskerakonnast eemal hoida.

«Viimased valimised näitasid, et Savisaar suudab venekeelsed valijad väga edukalt mobiliseerida, kui paremerakonnad toovad taas mängu «vene kaardi» - viimaseks oli sedapuhku idarahaskandaal,» kõneles ta.

Tänu langenud toetuspinnale eesti valijate hulgas on Keskerakonnal Saartsi sõnul järgmistel valimistel siiski raskem saavutada Tallinnas sama muljetavaldavat tulemust kui varem.

Mida aga Keskerakond peaks tegema, et oma edu endisse kõrgusse viia, selle kohta Saarts täpset valemit ei esitanud, viidates pigem võimalusele, et toetus veelgi langeb.

«Edgar Savisaare taandumine poliitikast tähendaks Keskerakonnale juba ette kindlat kaotust kohalikel valimistel Tallinnas,» hoiatas Saarts.

«Kes on see teine Keskerakonna poliitik, kes suudab Lasnamäelt tuua sarnase häältesaagi ja nii edukalt mobiliseerida mitte-eesti valijad?»

Samas on tema sõnul selge, et kui eesti valijate hulgas oma mainet ei suudeta parandada, toob see erakonnale valusa tagasilöögi väljaspool Tallinna ja Ida-Virumaad.

Ükskõik, kas võtta lihtsalt saadud häälte arv või arvutada välja vastav võrdlusarv, mõlemal juhul selgub, et Keskerakond on kaotanud 2009. aasta kohalike valimistega võrreldes ühes oma kantsis, Tallinnas, valijate toetust, selgub Postimees.ee analüüsist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles