Võimukõnelustel arutati majandusküsimusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

IRLi poliitikasekretär Margus Tsahkna rääkis Postimees.ee’le, et täna peetud koalitsiooniläbirääkimistel keskenduti majandusküsimustele.

«Rääkisime põhjalikult majandusest, maksudest ja päris pikk aeg läks selle peale, et millised rahalised perspektiivid meil rahaliselt ees on. Kohal oli ka rahandusminister Jürgen Ligi, kes pidi täpsustama ja tooma andmeid.»

Tsahkna sõnul on põhimõte see, et kõik lubadused, mis kirjutatakse lepingusse, oleksid ka rahaliselt kaetud ja teine asi see, et jõutakse planeeritud ajaga eelarvetasakaalu punkti.

«Laialt öeldes, siis leppisime kokku selles, et maksukoormus peaks teatud perioodi jooksul langema. Lisaks lepiti kokku mitmetes ekspordi-impordi elavdamise meetmetes,» rääkis Tsahkna.

Tsahkna ütles, et punkte, milles kokkuleppele ei jõutud, oli mitmeid. Need makeeriti ära ja hiljem tullakse nende arutelude juurde tagasi. «Eelkõige olid need punktid seotud sellega, mis on mingite asjade konkreetsed mõjud ja maksumused.»

Tsahkna lisas, et õhkkond oli väga konstruktiivne. «Neli aastat on päev-päeva kõrval koos töötatud, selles mõttes on see lihtsalt töö jätk.»

Michal: arutasime, palju miski maksab

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal ütles, et arutati majandus- ja perepoliitikaküsimusi, täpsemaid teemasid ta välja tuua ei soovinud. Mõnede küsimuste asjus soovitakse rahandusministeeriumilt täpsemaid andmeid saada, ütles ta.

«Me tunneme üksteist hästi, läbirääkimised möödusid sõbralikus ja arutlevas õhkkonnas – arutasime, kui palju mingi asi ja maksab ja kuidas seda teha,» ütles ta.

«Lähtume Eesti riigi majanduslikest võimalustest järgmise nelja aasta jooksul, see oli läbirääkimiste selgrooks,» lisas ta.

Võimalike erimeelsuste kohta ütles Michal, et ei räägi neist ajakirjanduse vahendusel.

Reformierakonna peasekretär rõhutas, et koalitsioonilepe soovitakse teha võimalikult põhjalik, et võimuliit neli aastat edukalt toimida saaks.

Laar: oleks viga praegu ministriportfellile mõelda

IRLi esimees Mart Laar ütles ETV uudistesaates «Aktuaalne kaamera», et eelseisva koalitsioonileppe majandust puudutav osa käidi suuremas osas läbi. «Energeetika ja transport tulevad veel põhjalikumale vaatlemisele,» ütles ta.

Laar rõhutas, et IRL seisab kindlasti oma positsioonide eest ega ole nii järeleandlik partner kui mõni teine. Näiteks ei lase IRL koalitsioonipartneril mingil juhul astmelist tulumaksu ega palgaarmeed sisse viia, lubas ta.

«Tasuta kõrgharidus, emapalk ja väiksemad kodukulud on need küsimused, millest väga tõsiselt räägime,» ütles Laar.

Enda võimalikku ministriks saamist Laar veel arutada ei soovinud. «Praegu oleks suur viga sellele mõtelda, praegu tuleb teha nii hea koalitsioonilepe kui võimalik,» ütles ta.

Juttu, nagu oleks IRLile kasulikum läbirääkimistega venitada, pidas Laar naljakaks. «Saime täna selle teooria üle läbirääkimistel kõvasti nalja. Mõlemad osapooled teavad üksteist üsna hästi tundes, et sellistel läbirääkimistel üritavad mõlemad pooled edasi jõuda nii kiiresti kui võimalik. et saaks rahulikult tõsiste küsimuste üle läbi rääkida,» ütles ta.

Reformierakond ja IRL jätkavad koalitsioonikõnelusi neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles