Riigikogu ukse taha jäänud toovad riigikassasse 160 000 eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised. Sedelite ülelugemine
Valimised. Sedelite ülelugemine Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Riigikogu valimistel kandideerimiseks kautsjoni maksnud parteid ja üksikkandidaadid, kes parlamenti ei pääsenud, jäävad sellest ilma ja toovad riigikassasse ligi 160 000 euro tulu.

Kautsjon tagastatakse, kui kandidaat osutub valituks või saab valimisringkonnas hääli vähemalt poole lihtkvoodi ulatuses või kui erakonna kandidaadid kogusid üleriigiliselt kokku vähemalt viis protsenti häältest, kirjutab valimised.err.ee.

Kautsjoni suuruseks oli lõppenud valimistel kahekordne kuupalga alammäär ehk 556 eurot.

Kautsjonist jäävad täielikult ilma Vene Erakond Eestis (16 kandideerijat), Iseseisvuspartei (16), kristlikud demokraadid ja Rahvaliit (88). Roheliste 122 kandideerijast saab kautsjoni tagasi vaid Eerik-Niiles Kross, kes sai hääli enam kui pool lihtkvoodist. 32 üksikkandidaadist saab kautsjoni Krossiga samal põhjusel tagasi vaid Leo Kunnas.

Seega kokku jääb kautsjon tagastamata 287 kandideerijale, mis teeb kogusummaks 159 572 eurot (ligi 2,5 miljonit krooni).

Erki Peegel vabariigi valimiskomisjonist selgitas ERR-i uudisteportaalile, et kautsjon, mida ei tagastata, läheb riigituludesse. «Kautsjoni tagastamise või mittetagastamise otsustab vabariigi valimiskomisjon pärast valimistulemuste kinnitamist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles