Reform kasutab IRLi suhtes taktikalist võtet

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul kell 11 pidas Reformierakonna juhatus Tõnismäel suletud uste taga nõu, kellega riiki valitseda. Enne tähtsate juttude juurde asumist jagas erakonna peasekretär Kristen Michal naisperele lilli. Kimbu kollaseid roose saab valimiste suurüllataja Kaja Kallas, pildil vasakul sätib juukseid partei aseesimees Keit Pentus.
Eile hommikul kell 11 pidas Reformierakonna juhatus Tõnismäel suletud uste taga nõu, kellega riiki valitseda. Enne tähtsate juttude juurde asumist jagas erakonna peasekretär Kristen Michal naisperele lilli. Kimbu kollaseid roose saab valimiste suurüllataja Kaja Kallas, pildil vasakul sätib juukseid partei aseesimees Keit Pentus. Foto: Liis Treimann

Võimukõnelustega kursis olevate allikate sõnul oleks Reformierakond valmis IRLiga suhteliselt ruttu koalitsiooni moodustamises kokkuleppele jõudma, kuid see eeldab koalitsioonileppe koostamisel valimisvõitja nägemuse aluseksvõtmist, kirjutab Argo Ideon.

Seevastu IRL on huvitatud teistsugusest protsessist – pikast ja põhjalikust koalitsioonileppe kirjutamisest, mis kestaks mitu nädalat ning jätaks ka avalikkusele mulje tõsistest ja pingelistest läbirääkimistest. Niiviisi peaks ilmnema partnerite võrdsus, hoolimata Reformierakonna märksa tugevamast lähtepositsioonist.

Reformierakond saab samas arvestada sellega, et IRLi jaoks eriti muid variante valitsusse jõuda ei leidu, kui hakata oravate nooremaks partneriks. Viimastel aga on mõeldav IRLi liiga probleemse käitumise korral võtta taskust välja sotside kaart, kellega on neil põhimõtteliselt samuti mõeldav enamusvalitsus kokku panna.

IRLi läbirääkimisdelegatsiooni liige, erakonna poliitikasekretär Margus Tsahkna ütles Postimehele, et eilsel kohtumisel Reformierakonna delegatsiooniga vaadati üle kõik põhilised suuremad teemad, kuid üksikasjadesse veel ei mindud.

Kompromissideks valmis

«Ma ei näinud kohta, kus kompromiss ei oleks võimalik,» tõdes Tsahkna. Tema sõnul ei jäänud muljet, et kõnelused võiksid kulgeda kiiresti, vaid et kui ametlikud koalitsiooniläbirääkimised algavad, siis tulevad need tõsised ja sisulised.

Tsahkna ei tahtnud hinnata, mis saab IRLi valimiseelsetest põhiloosungitest: emapension, tasuta kõrgharidus ja kodukulude alandamine. «Ma ei hakkaks neid eraldi välja tooma – me ei läinud veel detailidesse. Mõlema poole suhtumine on väga tõsine. Meid on ühendanud neli aastat kriisi lahendamise kogemust – me mõlemad teame, millised riigi võimalused on.»

Politoloog Tõnis Saarts ütles, et maailmavaateliselt on Reformierakonnal kindlasti lihtsam teha koalitsiooni IRLiga ning sotside kaasamine konsultatsioonidele on pigem märk sellest, et niiviisi on võimalik survestada IRLi kokku leppima.

«Samamoodi toodi ju 2007. aastal mängu rohelised, et sotse survestada,» meenutas Saarts. «See on paljude ekspertide arvamus, et just niisugune on Reformierakonna puhul kõnelustel väljakujunenud taktika.»
Saartsi sõnul on Reformierakond kõnelustel huvitatud sellest, et IRLi kõlavaid lubadusi tugevalt lahjendada, kuna mõlemad konkureerivad sarnase valijasegmendi pärast. «Nii strateegiliselt kui taktikaliselt on kasulik näidata, et teine partner pole nii jõuline ja ei suutnud oma lubadusi kaitsta. See on lihtsalt selline konkurentsimäng.»

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson ütles Postimehele, et IRL võib kindel olla Keskerakonna toetuses tasuta kõrgharidusele, ja et kodukulude kärpe koha pealt aitavad tsentristid neid toasooja käibemaksu alandada. «Vähemalt kolmest kaht me kindlasti toetame – ärge alla andke, seiske oma põhimõtete eest!» kutsus Simson IRLi üles. «Nii kehv teie tulemus ju ka ei olnud.»

Saartsi sõnul sõltub IRLi võimekus oma positsioone hoida läbirääkimiste käigust, kuid juba valimisööl olid isamaalased üpris nukrate nägudega, kuna nende tulemus ei olnud nii tugev, mis võimaldaks oma jõulist ja populistlikku lubadustepaketti kaitsta. «Selliste lubaduste puhul peaks olema tulemus oluliselt tugevam, praegu on nende positsioon aga liiga nõrk,» leidis ta.

Kolmikliidu taassündi politoloog samuti tõenäoliseks ei pidanud, kuna selle järele pole praktilist vajadust ja maailmavaateliselt suhteliselt erinevat võimuliitu on keerukas koos hoida, nagu ka Eesti praktika on tõendanud.

Valik langeb täna

Reformierakond otsustab ametlike koalitsioonikõneluste alustamise ilmselt täna kell 11 algaval juhatuse koosolekul.

Eile moodustatud IRLi delegatsiooni kuuluvad põhiliikmetena esimees Mart Laar, aseesimees Juhan Parts, peasekretär Ken-Marti Vaher ja poliitikasekretär Tsahkna. Lisaliikmed on haridusminister Tõnis Lukas, kaitseminister Jaak Aaviksoo, põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, regionaalminister Siim Kiisler ning riigikogu liikmed Urmas Reinsalu ja Marko Mihkelson.

Reformierakonna delegatsiooni liikmed on peaminister Andrus Ansip, peasekretär Kristen Michal, volikogu esimees Rain Rosimannus ja partei aseesimees Keit Pentus. Asendusliikmed on Jürgen Ligi, Rein Lang, Urmas Paet, Valdo Randpere, Taavi Rõivas ja Kaja Kallas.
Eile õhtul kohtus Reformierakonna delegatsioon Stenbo­cki majas lisaks IRLi läbirääkimisterühmaga ka sotside delegatsiooniga. Pärast kohtumist oli sotsidel mulje, et Reformierakond teeb täna oma pakkumise IRLile.

«Ma ei usu samas, et selle kohtumise mõte oli surve IRLile,» ütles Postimehele sotside delegatsiooni liige Eiki Nestor. «Ma loeksin seda järgmise peaministri ja opositsiooniliidri kohtumiseks – see oli viisakus nii meie erakonna kui valijate suhtes.»

President Toomas Hendrik Ilves kohtus eile järgemööda kõigi 6. märtsi valimistel parlamenti pääsenud erakondade juhtidega: Andrus Ansipi, Edgar Savisaare, Sven Mikseri ja Mart Laariga. Ametlik info kõneluste kohta oli äärmiselt napp, nende sisu kohta andis Kadriorg üksnes teada, et jututeema oli valimisjärgne poliitiline olukord.

Keskerakonna esimees Savisaar esines eile hommikul avaldusega, et oleks valmis tagasi astuma, kui see aitab parteil jõuda kõnelustele sotside ja ka IRLiga, moodustamaks valitsus ilma Reformierakonnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles