Mikser: Savisaare tulemus oli hiilgav, Keskerakonna oma mitte

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser ja Edgar Savisaar valimispäeva-eelses televäitluses ETV stuudios.
Sven Mikser ja Edgar Savisaar valimispäeva-eelses televäitluses ETV stuudios. Foto: Raigo Pajula

Sotside esimehe Sven Mikseri sõnul on Keskerakonna valimistulemus kahetine: ühelt poolt Edgar Savisaar tegi hiilgava tulemuse, teiselt poolt Keskerakonna kui terviku tulemus oli märkimisväärne tagasilangus.

«Kas see erakond suudab teha omad järeldused?» küsis Mikser tänasel pressikonverentsil ajakirjaniku küsimusele vastates. «Suur osa selle erakonna valijatest ja kandidaatidest saavad aru, et muutus on paratamatu. Asjaolu, et Savisaar tegi isiklikult hea tulemuse, teeb aga keeruliseks selle muutuse,» vastas ta ise oma küsimusele.

Viitega laupäevasele ETV saatele «Valimisstuudio» (Sven Mikser ütles seal Edgar Savisaare aadressil sõnad: «Teie valijad ei saaks minust aru.» - toim.) küsiti Mikserilt pressikonverentsil ka seda, mida ta plaanib teha, et Edgar Savisaare valijad temast aru saaksid. «Paljud Savisaare valijad ei toeta mind juba seetõttu, et meie teed Savisaarega läksid mitte väga sõbralikel asjaoludel aastaid tagasi lahku,» ütles Mikser vastuseks.

Sotside valimistulemusega on Mikser väga rahul, kuivõrd erakonnal õnnestus täita mõlemad eesmärgid, mis valimisteks seatud olid. «Vaatame oma tulemust mitte kui lõppsaavutust, vaid stardiplatvormi, millelt edasi minna,» lisas ta. 19 kohta riigikogus on number, mis oli nelja aasta ja ühe kuu eest Reformierakonnal, tuletas Mikser meelde. «Meie positsioon on paljulubav. Jäädes truuks oma põhimõtetele, siis pole mingit põhjust kahelda, et meie populaarsus kasvab.»  Kuigi Reformierakonnal on võimalus moodustada enamuskoalitsioon mis tahes partneriga, ei ole sotsidele ettepaneku tegemine Mikseri hinnangul kuigi tõenäoline.

Sotside aseesimees Indrek Saar tänas kõiki valijaid ja nentis, et suurt rolli sotside heas tulemuses mängis ka meeskonnavaim. Küsimusele, kui palju aitasid sotside heale tulemusele kaasa varem Rahvaliitu kuulunud ja sotsidesse üle läinud erakonnakaaslased, vastas Mikser: «Kõiki, kes ühinesid meiega enne valimisi, peame sotsiaaldemokraatideks.» Ta selgitas, et tänu varem Rahvaliitu kuulunud praegustele sotsidele on erakond saanud tugevdust mitmete teemavaldkondade suhtes, eelkõige puudutab see regionaal- ja põllumajanduspoliitikat.

Sotside valimiseelne kampaania läks Indrek Saare sõnul maksma umbes 400 000 eurot, kuid kindlasti mitte rohkem kui 500 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles