«Olukorrast riigis»: valimistulemused olid mitmes mõttes erakordsed

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised
Valimised Foto: Peeter Langovits / Postimees

Ajakirjanikud Kalle Muuli ja Anvar Samost tõdesid, et tänavused valimised olid nii mõneski mõttes erakordsed.

Esiteks tegi Reformierakond Muuli sõnul ajalugu sellega, et ükski erakond pole varem suutnud neli aastat järjest võimul olla ja siis uutel valimistel taas võita ning lisaks oma toetust ka veel kasvatada. «See on kindlasti erakordne saavutus,» märkis ta Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

Märkimist väärib Muuli hinnangul seegi, et sotsid suutsid oma toetust kahekordistada ning Keskerakond kaotas mandaate. Tema kinnitusel pole Keskerakond alates 1999. aastast oma valimistulemustes seni kordagi tagasi langenud.

Muuli sõnul ei ole see langus küll numbriliselt suur, kuid samas tuleb arvesse võtta, et riigikogus on nüüd ainult neli erakonda ning 12 kohta, mis enne kuulusid rohelistele ja Rahvaliidule, jagunevad teiste erakondade vahel ja Keskerakond ei saa neist ühtegi.

Samas näitasid valimistulemused Anvar Samosti hinnangul, et Keskerakonnal on kõige kindlamad püsivalijad. «Ükski teine erakond ei saa oma püsivalijate peale nii kindel olla kui Keskerakond,» nentis ta. Samosti sõnul julgeb ta prognoosida, et Keskerakond saab ka järgmistel riigikogu valimistel jälle kindlasti üle 20 hääle, samas kui näiteks IRL-i ja sotside kohta ei oskaks ta midagi öelda.

Sotsid peavad Samosti hinnangul nüüd hoolega mõtlema, kuidas saadud hääli hoida. «See saab olema üsna keeruline,» pakkus ta.

Ajakirjanikud nentisid, et Reformierakond võib tänu suurele häältesaagile moodustada koalitsiooni ükskõik millise erakonnaga, kuid kõige tõenäolisemalt saab nende partneriks ikkagi IRL.

Muuli arvates oleks mõistlik kutsuda koalitsiooniläbirääkimistele ka sotsid, kuigi ajakirjanik ei usu, et sellest midagi välja tuleks. «Nii vastandlike vaadete puhul muutub koos valitsemine tülikaks,» leidis ta.

Samuti arvas Muuli, et ilmselt ei lase Reformierakond ka IRL-il paljusid nende valimislubadusi, nagu näiteks emapension või kodukulude vähendamine, koalitsioonilepingusse sisse kirjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles