Sibul: hääled loeti kiiremini kui kunagi varem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi valimiskomisjoni juht Heiki Sibul
Vabariigi valimiskomisjoni juht Heiki Sibul Foto: Peeter Langovits

Vabariigi valimiskomisjoni juht Heiki Sibul kinnitas, et eilne valimiste korraldus sujus igati ladusalt, kuid tehnilist tõrget tulemuste kuvamisel avalikkusele ei saa normaalseks pidada.

«Korralduse poole pealt läks kõik ladusalt – et viimane jaoskond lõpetab natuke enne kella 1 öösel, nii hästi pole häältelugemine meil veel läinud,» kiitis Sibul ETV saates «Terevisioon».

Teisalt kiitis ta ka valimiste sisulist külge: «Kui eelmiste valimiste eel tekkis meil hea valimistava, siis sel korral tava valvurid, kes ühiskonnale rikkumistest teada andsid, samuti olid valimiskompassid, sisuline diskussioon - see kõik on hea.» Ta leidis ka, et on põhjust Eesti valijat tänada, sest valimisaktiivsus oli suurem kui 2007. aasta riigikogu valimistel.

Sibul vabandas veelkord eilse tõrke pärast häältelugemise andmete kuvamises. «See, et üle valimiste tekib tõrge nii lihtsas asjas nagu veebiväljundi kuvamise probleem, ei ole normaalne,» oli ta kategooriline. Üks tarkvara ei töötanud ning tõrge polnud katsetustega välja tulnud.

Tema sõnul paneb selline rike kahtluse alla valimiskomisjoni usaldusväärsuse. Lepingu järgselt ei oleks tohtinud katkestus kesta üle 15 minuti, aga kestis poolteist tundi. Andmete valimiskomisjoni laekumine käis Sibula sõnul viivitusteta. 

Tulevikku vaadates rääkis Sibul, et arendus jätkub. «Mina usun, et traditsioonilisel viisil on tulevikuski võimalik hääletada,» sõnas ta.

«Kodus hääletamine väiksemaks läinud, aga see ei tähenda, et me selle võimaluse kaotame, sest teatud inimestele on seda ikka vaja. E-hääletus valimisviisidest teisele kohale tõusnud, sellega tuleb kindlasti edasi töötada, turvalisust ja töökindlust tõsta,» sõnas valimiskomisjoni esimees.

Selle kohta, et e-hääletamisel ei olnud võimalik üksikkandidaate valida, on valimiskomisjonil teada kolm juhtumit. Tema sõnul olid need inimesed ise oma arvuti nii seadistanud, nad ise märkasid seda, teatasid valimiskomisjonile ja neil oli ikkagi võimalik soovitut valida. «Päris kõikide inimtegevuse vormide vastu pole meil võimalik kindlustada,» arvas Sibul põhjenduseks, mis sellist asja poldud ette nähtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles