Keskerakonna peolt: riigikogulase abikaasa peab kodus küpsetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna valimispidu
Keskerakonna valimispidu Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Natuke nukralt alanud Keskerakonna pidu sai lõpuks sisse sellise hoo, et peopaika saabus isegi politsei.

«Sina oled nüüd riigiesindaja abikaasa, pead kodus istuma ja küpsetama!» lausus lõbusas tujus daam sõbrannale, kui kümmekond peolist olid pärast keskööd hotelli ette kogunenud.

Selleks ajaks oli veidi nukralt alanud pidu saanud sisse korraliku hoo ja peopaigast olid politseinikud juba lahkunud.

«Alguses ehmatas ära, et jäime nii kaugele maha, kuid nüüd läheb meel paremaks, kuigi võiks veel parem olla. Praegu juba meel tõuseb, rahvas läheb rõõmsamaks – alguses oldi nukrad,» muljetas Diana Klas natuke enne Edgar Savisaare saabumist.

Just Savisaare saabumisega sai keskerakondlaste pidu sisse tõelise hoo, sest kui esimees saali astus, algasid kestvad ovatsioonid ja hüüded «Keskerakond!», «Keskerakond on parim!» ja «Keskerakond – the best!» ning loomulikult kõlas erakonna hümn.

Tõsi, valjemat häält ja hõiskeid oli kuulda erakonna noorematelt liikmetelt.

Savisaare lahkumist saalist saatis aga skandeerimine «Edgar! Edgar! Edgar!», mispeale päevakangelane uksel veelkord saali poole pöördus ja käed taeva poole heitis. Sellele žestile vastasid peolised marulise aplausi ja valjude hõisetega.

Kuigi juubeldamine Savisaare kõne eel ja järel oli võimas, siis kõne ajal kõlas saalis jutukõmin ja tundus, et osa pidulisi ei vaevunud erakonna juhi sõnu kuulama.

Savisaare kõnet võis siiski pidada peo kõrghetkeks, kuid kõik erakondlased polnud selleks ajaks saali kogunenud ja nii jäid Kadri Simson ja Katrin Siska kõnest suures osas ilma.

Kõne kuulamise asemel uurisid nad valimistulemusi ja oli ka põhjust, sest Keskerakonna teine number kogus Pärnus 3 853 häält, mis jäi alla vaid Rein Langile. Siska sai Tallinnas kesklinna, Lasnamäe ja Pirita piirkonnas aga 249 häält.

Ka pärast Savisaare lahkumist lustiti meeleolukalt edasi ja peotuju ei rikkunud isegi peopaika kutsutud politseinikud, kelle saabumist suurem osa peolisi tegelikult ei näinudki, sest peosaali politseinikke ei lastud.

Pole teada, kuidas mõjus peoliste tujule politseinike hilisem naasmine.

Hotelli turvatöötaja selgituste kohaselt kutsuti politsei, sest väidetavalt oli saalis pidutsemas purjus alaealisi, kuid probleem lahendati turvateenistuse ja politseinike vahel ning peolisi kontrollima ei hakatud.

Õhtu jooksul rõõmustasid peolisi oma esinemistega näiteks Sulo, Mait Maltis ja tantsijannad.

Kuigi saalis oli mitmeid riigikokku pääsenuid, oli puudujate nimekiri ehk isegi sama võimas, sest paljud Keskerakonna tipptegijad olid otsustanud valimisõhtu mujal veeta: näiteks Kalle Laanet ja Ain Seppik olid väidetavalt Saaremaal ning Jüri Ratas jäi peoliste sõnul eemale perekondlikel põhjustel.

Väidetavalt on aga Keskerakonna pidude puhul tavaline, et piirkondlikud seltskonnad korraldavad omaette koosviibimisi. Nii oligi saalis rohkem noori liikmeid, kes nautisid nii ohtrat söögi- kui ka joogipoolist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles