Mikser: neljaparteilises riigikogus on nii head kui halba

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside esimees Sven Mikser erakonna valimispeol.
Sotside esimees Sven Mikser erakonna valimispeol. Foto: Toomas Huik

Sotsidele paistab praeguse seisuga (kell 22.50) 19 kohta – ligi kaks korda rohkem kui seni?

Ma olen sõnastanud kaks eesmärki – miinimum saada igast ringkonnast kätte üks mandaat. Selles osas viimast seisu ei tea, aga tundub, et oleme väga lähedal sellele. Teine optimistlikum eesmärk oli korrata või ületada senist sotside parimat tulemust, 1999. aastal oli Mõõdukate nime all 17 kohta. Kui see viimane täis tuleb, siis võime olla omadega juba igati rahul.

Kuidas üldine valimistulemuse pilt paistab?

Poliitiline maastik on jõudnud oma konsolideerumises nelja parteini. Kas see on pikas plaanis hea või halb, on raske hinnata. Mõningal määral lubab suuremat stabiilsust, teisest küljest jääb seekord parlamendis esindamata oluliselt rohkem valijahääli kui varasematel valimistel. See on mõnevõrra murettekitav kui kümnendik valijaist ei oma esindajat parlamendis – kindlasti peab keegi võtma enda peale ka nende ootuste ja murede esindamise.

Ansip on saanud mandaadi jätkata?

Kui Reformierakond lõpetab suurima tulemusega, siis võib eeldada, et president teeb ettepaneku Ansipile ettepaneku moodustada ka järgmine valitsus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles