Valimiskomisjonist tulemuste väljaandmine hangus

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Urmas Luik

Veidi enne kella 21 tekkis vabariigi valimiskomisjoni (VVK) IT-süsteemis seni teadmata tõrge, mistõttu ei jõudnud VVK kodulehekülje kaudu valimistulemused üle tunni aja avalikkuse ette.

VVK pressiesindaja Erki Peegel ütles Postimees.ee’le, et VVK IT-inimesed uurivad, milles probleem võib olla. «Ilmselt veebilehe suure koormuse tõttu on väljakuvatava info süsteem hangunud.» Valimistulemuste laekumine VVKsse häiritud pole, kinnitas Peegel.

Analoogne juhtum, kui valimistulemuste väljastamine viibis, oli ka Euroopa Parlamendi valimiste aegu, toona ei saadud andmeid edastada poolteist tundi.

Enne tänavusi valimisi avaldas valimiskomisjon lootust, et taoline juhtum enam ei kordu.

Tulemuste edastamine taastus pärast kella 22.

Presidendi õigusnõunik ja Tallinna Tehnikaülikooli avaliku õiguse professor Ülle Madise ütles ETV eetris süsteemi hangumisest rääkides, et tegu pole päris sama probleemiga, mis Euroopa Parlamendi valimiste ajal tekkis.

«Päris sama juhtumiga, mis oli Euroopa Parlamendi valimistel, seekord tegu ei ole,» ütles Madise. «Infosüsteemi siseselt toimib kõik korrektselt, aga järjekordselt on probleemid sisemiste protokollide numbriteridade meile arusaadaval kujul kuvamisega.»

Madise lisas, et praegu Facebookis ja Twitteris kuvatavaid tulemusi arvutatakse praegu käsitsi kokku.

«Jaoskondadest tulemuste sisestamine toimub vigadeta, aga see, mis meid publikuna kõige rohkem huvitab, ei toimi taaskord,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles