Esimest korda valimas käinud Ann: ikka tuleb sõna sekka öelda!

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikoolis asuvas valimisjaoskonnas valimas käinud Vitali.
Tallinna Ülikoolis asuvas valimisjaoskonnas valimas käinud Vitali. Foto: Peeter Langovits

Äsja 18-aastaseks saanud Annile oli täna esimene kord valimistel oma kodanikukohust täita. Ann leiab, et oma sõna tuleb igal juhul sekka öelda.

Postimees.ee tegi täna tiiru Tallinna kesklinnas, et näha, millised on valimispäeva meeleolud. Kesklinna valimisjaoskondades käis pärastlõunal tihe voorimine. Paljud käisid valimas terve perega, et lastelegi näidata, kuidas see riigikogu siis õigupoolest kokku valitakse.

Tallinna 21. keskkoolis asuva jaoskonna valimiskomisjoni liige Peeter Vets tõdes, et lõuna ajal olid jaoskonnas lausa järjekorrad. Tema hinnangul on valimisaktiivsus sel aastal võrreldes varasemate aastatega kõrgem. Sama jaoskonna esimees Mariann Arengu rääkis, et 21. keskkool on ka meedia jaoks tõmbenumber olnud – hommikupoolikul käisid seal valimisi filmimas Kanal 2 ning Soome telekanal Yle, pärastlõunal tuli valimisi uudistama aga Postimees.

Arengu sõnul toimus ühes valimiskabiinis ka väike vahejuhtum, kus keegi valijatest oli kabiinis oleval kandidaatide nimedega paberil ühe kandidaadi numbrile ringi ümber tõmmanud. See paber vahetati kiiresti välja.

Postimees tegi juttu ka valimas käinud inimestega. «Täiesti ebahuvitav päev – puhvetit ei ole, defitsiiti ei pakuta,» naljatas üks vanahärra tänaseid valimisi nõukogudeaegsetega võrreldes.

«Täna on selline päev, kus riigitööd tuleb teha,» lisas pereema Riina. Tema hinnangul on täna ikka veidi erilisem päev ning õhtul kavatseb ta koogigi valmis küpsetada. Valimisstuudiot kavatseb ta samuti jälgida, et värskeid valimistulemusi jälgida.

Vanemaealised Paul ja Milvi tulid valima koos ning tõdesid, et täna on täiesti tavaline päev. Valimas on nad käinud alati ja kavatsevad seda teha ka edaspidi. «See on inimese kohustus. Kelle peale sa loodad – ikka ise pead valiku tegema,» nentis Paul.

Samuti alati valimas käiv Marko ütles, et tema jaoks on oluline jaoskonda kohale minna ning seetõttu ta ei e-hääletanud: «E-valimine ei ole justkui see õige.» Ta lisas, et kodaniku kohus on valida ja püüda olukorda mõjutada.

Perega valima tulnud Kristina märkis, et ta on üldiselt alati ühte erakonda eelistanud, kuid seekord kõhkles pikalt ja mõtles oma hääle teisele erakonnale anda. «Aga ma ei tea, võib-olla peab ikka lojaalne olema,» lisas Kristina. Kui õhtul midagi vahele ei tule, kavatseb ta ka valimiste tulemustel silma peal hoida.

Lastega koos valima tulnud Viire osutas, et ta on valimiste tulemustest väga huvitatud. «Tahan teada, kas läheb nii, nagu loodan.» Tänane päev on tema jaoks siiski nagu iga teinegi: «Mingit pidupäeva küll ei ole, et tort ja lipp on laua peal.»

Rohkem noori poliitikasse!

Tallinna Ülikoolis asuvas valimisjaoskonnas käis samuti vilgas elu. Koos abikaasaga valima tulnud Ilma rääkis ajalehele, et tal ei olnud kuigi lihtne teha otsust, kelle poolt valida. «Mina oleksin üksikkandidaadi valinud, aga valisin ikka erakonna. Nooremaid poliitikuid tahaks valida, neid tuleb kuidagi vähem peale. Noored on ikka algatusvõimelisemad,» lisas Ilma.

Sven rääkis, et tema jaoks on täna veidi tähtsam päev kui tavaliselt ja ta kavatseb kodus kookigi teha. Üldiselt on ta alati ühe ja sama erakonna poolt hääletanud. «Kodanikukohus on valimas käia, käin alati,» lisas Sven.

Alles kolm päeva tagasi 18-aastaseks saanud Annile oli tänane esimene kord valimas käia. Oma sõnul ta suur poliitikahuviline ei ole, kuid valimas kavatseb sellegi poolest alati käia. Valiku tegemise lihtsustamiseks täitis ta valimiskompassi ja sealt selgus kaks erakonda, kellega Annil vaated ühinevad. «Sealt oli juba lihtsam valikut teha.»

Ann lisas, et ka tema klassikaaslased, kes on 18 täis saanud, kasutavad võimalust oma hääl anda: «Noored tahavad ka ikka oma sõna sekka öelda.»

Hoolimata suurest jalavalust istus Vitali täna jalgratta selga ja tõttas valima. «Eelmisel korral ma ei suhtunud valimistesse nii tõsiselt, aga seekord on käivitatud nii kõva kampaania Keskerakonna vastu,» selgitas Vitali. «Ma mõtlesin, et pean valima minema sellepärast, et nemad on ainus partei, kes seisab venelaste huvide eest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles