Reklaamide pärlid: lendleht välismaale, Gruusia tee Eesti leiva asemel

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

Nende valimiste ühe kurioossema flaieri abil üritab Keskerakond suhelda kodus mitteviibiva inimesega, tõid välja Postimees.ee toimetuses kogunenud poliitilise kommunikatsiooni asjatundjad Agu Uudelepp ja Mari-Liis Jakobson.

Keskerakond levitab nimelt flaiereid, millel on kirjas «Tule tagasi! Me vajame sind Eestis!» ning mis räägib sellest, kuidas Eestist välismaale läinud inimesed siia tagasi tuua.

Paraku märkis Uudelepp, et selline reklaam toimiks hästi sadamas-lennujaamas, kus on võimalik püüda Eestist lahkujaid ja naasjaid, kuid mitte mujal. «Kui seda jagada linnatänavatel või panna inimestele postkasti, siis ei jõua see sihtgrupini, keda ju kodus pole.»

Eestis viibijates võib taoline reklaam tekitada Uudelepa sõnul pigem vastupidise tunde, et peaks ise ka välismaale minema ja raha kokku ajama.

Jakobson tõi teise huvitava kurioosumina välja rahvaliitlase Rene Naptali jagatava flaieri, mille külge on kleebitud teepakk. Omapäraseks teeb reklaami asjaolu, et selles lubatakse «eestimaist leiba ja tööd», kuid teepakike on pärit Gruusiast.

Nii Uudelepp kui Jakobson leidis kokkuvõttes, et neil valimistel midagi uudset-üllatavat paberkujul või n-ö valimisnännina inimestele kätte ei jagatud.

Mõtlevad ka pimedatele

Jakobson tõi siiski värskema leiuna välja sellele, et sotsiaaldemokraadid jagavad huvilistele oma valimisprogrammi ja seda viisaka väikese raamatu kujul. Ta kiitis ka sama partei väikest valimislubaduste kogumikku, mille osa teksti on pimedate kirjas, mis rõhutab hoolimist ning tegelemist teiste poolt unustatud sihtrühmaga.

Vastakaid seisukohti tekitas üksikkandidaadi, endise vastuolulise kodutütarde juhi Anne Eenpalu voldik, mille esikaanel seisab naine mõõga ja kilbiga, kuid seespool räägib vajadusest tule järele.

Uudelepa sõnul on tegu ühtpidi asjaliku, Eenpalu kuvandit toetava materjaliga, kuid teisalt on sellega üle pingutatud, mistõttu ei ole voldik kokkuvõttes tõsiseltvõetav.

Jakobsoni hinnangul on tegu ka materjaliga, mis on Eenpalu tausta mittetundvale inimesele üsna arusaamatu.

Sotside laevukest ei saa vette lasta

Eksperte hämmastas ka sotsiaaldemokraatide jagatav lendleht, mille tagumisel küljel on õpetus, kuidas sellest paberlaev teha.

Paraku osutus õpetus niivõrd keeruliseks, et laevuke jäigi kokku panemata. Lisaks õpetuse keerukusele tõi Uudelepp välja, et voltimise käigus muutusid juhtnöörid kokkupanijale nähtamatuks, mis raskendab omakorda laevukese kokkupanemist.

Asjatundjad märkisid, et sellisena võib selle reklaami idee hakata hoopis algsele eesmärgile vastu töötama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles