Eksperdid paberkampaaniast: Reform ja IRL särasid, sotsid ja Kesk põrusid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp, Mari-Liis Jakobson ja Alo Raun hindavad Postimehe toimetuses valimisreklaame.
Agu Uudelepp, Mari-Liis Jakobson ja Alo Raun hindavad Postimehe toimetuses valimisreklaame. Foto: Mihkel Maripuu

Kõige õnnestunumaid reklaammaterjale jaotaval Reformierakonnal on tugevalt kandadel IRL ning neist selgelt nõrgemaks jäävad sotsid ja Keskerakond, hindasid täna Postimees.ee toimetuses kogunenud eksperdid.

Poliitreklaaminduse asjatundjad Agu Uudelepp ja Mari-Liis Jakobson leidsid, et kõige paremini ilmestab inimestele kas postkasti või pihku jagatavate parteireklaamide taset seekord see, kui korraliku valimisajakirjaga erakond on hakkama saanud.

«Reformierakonna oma on sada lehekülge ja näeb välja nagu päris ajakiri,» kommenteeris Meta Advisory Groupi partner Uudelepp Postimees.ee viimaste nädalate jooksul kogutud reklaammaterjalide virna sirvides.

«IRLi ajakiri Kindel Seltskond on aga 32 lehekülge ja näeb välja nagu kitsa sihtgrupi ajakirjake – õhuke, lugejaid on vähe, aga info on selline, mis peaks sind huvitama,» kirjeldas ta.

«Kõrval on 12-leheküljeline sotside oma, mis on aga kui suure kaubanduskeskuse kliendileht, kuhu oleks nagu pandud odavat reklaami sisse.»

Ninasarviku rikkis automaat

Varasemate valimiste ajal koguka klantsajakirjaga Dirigent uhkeldanud Keskerakond seekord üldse ajakirjani ei jõudnud, piirdudes piirkondlike ajalehtedega. See on ekspertide hinnangul ka kooskõlas Keskerakonna muude reklaammaterjalide varasemast nõrgema tasemega.

«Keskerakond on nagu vana hea Kalašnikovi automaat. Ta võib natuke liiva ja märjaks saada, aga laseb ikka. Kuid kui sa topid raua liiga muda täis, siis ta ikka enam ei tulista,» rääkis Uudelepp.

Keskerakonna puhul on tema sõnul näha, et korraliku kampaania komponendid on olemas, aga asjad lõpuni viimistlemata.

«See hakkab sellistest asjadest, et Harju-Rapla Ekspressi pannakse ilmselge amatöörfoto, mis ei kannata valimistrükise kvaliteeti välja, või ei jõuta kõiki kandidaate üles pildistada ja mõni on toonud lehe jaoks ise pildi,» kirjeldas Uudelepp.

«Need on kõik asjad, mis arusaajale silmale näitavad, et ei ole päris jõutud.»

Tema sõnul võib seda põhjustada ka asjaolu, et Keskerakond pole pikka aega võimule pääsenud ning iga nädal on erakonnaga seotult üleval mõni skandaal, mis erakonna aktivistide moraali alla kisub.

Läbimõeldud oravad

Kui rääkida ekspertide hinnangul parimate materjalidega välja tulnud oravapartei väljaandest Reformikiri, siis see on Uudelepa sõnul hea näide sellest, kuidas kõik oravapartei kampaania detailid toetavad erakonna identiteeti.

«Nad teavad, mis kuvandit endast tahavad, ega tee asju, mis seda ei kinnitaks. Neil on selgelt otsustatud, et oleme edukad, tänapäevased, võimekad ja tegeleme majandusega, ja et sisuliselt Eesti riiki meieta valitseda ei saagi.»

Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudi üldpolitoloogia lektor Mari-Liis Jakobsoni sõnul on Reformierakonna kampaania väga tugev, kuid IRLi oma nendega täiesti võrreldav, kui mitte lausa samal tasemel.

Partei oskab tema hinnangul eristuda Reformierakonnast, rõhudes n-ö pehmemale poolele ja rõhutades näiteks oma ajakirjas Kindel Seltskond oravatest rohkem oma kandidaatide inimlikkust (sport, kokakunst jne).

Sotsid iseendaga konfliktis

Sotside reklaammaterjalid on Uudelepa sõnul seevastu kaootilised – kord esitletakse muidu kuiva ja intellektuaalset esimeest Sven Mikserit noorusliku-matšoliku autojuhina, kuid hetk hiljem teatab kandidaat Anto Liivat, et Mustamäe tuleb muuta «vääriselupaigaks», kasutades nii terminit, mis tavalist valijat oma keerukuses pigem eemale peletab.

Samuti märkis Uudelepp, et kui IRLi ajakirja tagaküljel on lihtsalt ja selgelt toodud välja nende kolm põhilubadust, siis sotsidel on oma viis lubadust paigutatud samasse kohta, kuid väga kirjult ja nii, et ei soovitud efekt jääb tulemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles