Politoloog: valimised võidab põhikonflikti püstitanud erakond?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari-Liis Jakobson
Mari-Liis Jakobson Foto: www.tlu.ee

Tallinna Ülikooli üldpolitoloogia lektor Mari-Liis Jakobsoni sõnul pelgavad poliitikud, et valimised võidab erakond, mis suudab püstitada valimiste põhikonflikti.

Jakobsoni sõnul on poliitikute seas peljatud relvaks nn Schattschneideri seadus ehk retsept, mille kohaselt võidab valimised erakond, mis suudab püstitada antud valimiste põhikonflikti - on selleks siis maksud, majanduse elavdamine, tööpuudus või midagi muud.

«Teiste teemade tõstatamisele seega iseenesest mõista väga kaasa aidata ei soovita,» sõnas ta.

Jakobsoni sõnul on talle ka silma jäänud, et Eesti poliitilisel areenil kohtab avalikku ning hõlmavat sisulist arutelu väljaspool erakondade tagatubasid harva ja isegi parlamendis minnakse ametikaaslaste temaatiliste sõnavõttude kuulamise asemel fraktsioonidesse oma ettekannet kokku panema. 

«Samas oleks kaasav arutelu ise viis, kuidas murda parteilise distsipliinhääletamise nõiaringi ning luua teatud avatust,» arvas ta.

Kuid mis on Teie hinnangul olnud nende valimiste põhikonflikt, kes selle püstitas ja kas valid sama erakonna või üksikkandidaadi poolt?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles