Rein Teesalu: abi tuleks otsida hädaabitöödest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööpuudus teeb inimestele enim muret nii Eestis kui ka mujal Euroopa Liidus.
Tööpuudus teeb inimestele enim muret nii Eestis kui ka mujal Euroopa Liidus. Foto: SCANPIX

Üksikkandidaadi Rein Teesalu (Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa) hinnangul tuleks tööpuuduse vähendamiseks abi otsida hädaabitöödest ja teha tuleb seda, mis tegemist niikuinii vajab.

Millise teemaga sooviksite riigikogus kõige enam tegeleda ja miks? Kui Teil on konkreetne teema, siis kuidas lahendaksite?

Tegeleksin eelkõige arstiabi ja tervise ning hariduse probleemidega. Terve ja haritud rahvas on iga riigi suurim ressurss.

Arenenud riikides järsult on suurenenud tähelepanu krooniliste haiguste vältimisele. Haiguste vältimisele tehtavad kulutused vähendavad väga tõhusalt haiguste ravimisele tehtavaid kulutusi.

Preventsiooni peab Eestis tugevamini toetama. Eesti tervishoid ja arstiabi on alarahastatud. Riigikogus teeksin ettepaneku tõsta tervishoiu rahastamist järgneva 4 aasta jooksul protsentuaalselt SKPst Euroopa Liidu keskmisele tasemele.

Hariduse osas peab eesmärgiks olema põhihariduse tagamine kõikidele vaimsete puueteta lastele.

Toetan liikumist üldise keskhariduse (gümnaasiumid ja ametikoolid) kehtestamise poole. Hariduse tase ametikoolides peaks tagama võimaluse jätkata haridusteed valitud erialal kõrgkoolis.

Kõrghariduse osas tuleb tagada vähemalt riikliku tellimuse mahus mitte ainult tasuta haridus, vaid ka õppetoetused.

Kuidas suhtute e-hääletamisse?

Hästi, aga see peaks hästi toimima. Praegu näiteks eksisteerib probleem, et tööriistariba võib ära varjata osa kandidaatide nimed.

Kuidas luua puuduvad (orienteeruvalt) 50 000 töökohta ja inimesed välismaalt koju tuua?

Töötuse kiireks leevendamiseks tuleks abi otsida hädaabitöödest. Hädaabitööd ei pea kõikides piirkondades olema ühesugused. Teha tuleb seda, mis tegemist niikuinii vajab.

Rannad, metsad ja teed vajavad korrastamist, endiste  kolhoosi- ja sovhoosi-keskuste mahajäetud ja lagunenud majad ning tootmishooned tuleks lammutada jne.

Pikas plaanis on töötuse vähendamise tõhusaks viisiks hea taristu, soodne investeerimiskeskkond ja kvalifitseeritud tööjõud.

Eesti kõikide piirkondade arengu tagamiseks on tähtis kohapealsete võimalustega arvestamine.

Võtame näiteks minu valimisringkonna nr. 5. Läänemaa, Hiiumaa ja Saaremaa pinnas on väheviljakas, aga siin on palju looduskauneid kohti ja ajaloolisi mälestusmärke, rääkimata mererandadest. See loob soodsad tingimused turismiala kujundamiseks ja majanduse elavdamiseks.

Inimesed tulevad välismaalt tagasi, kui Eestis on normaalne elu- ja töökeskkond.

Teatavasti riigikogu tegeleb paljuski seadusloomega. Missugust kogemust omate seadusloome vallas ja palju olete sellega oma praeguses elus kokku puutunud?

Kuna ma seadusloome vallas seni töötanud ei ole, siis puudub mul ka vastav kogemus. Ajaloo- ja poliitikahuvilisena  on mul siiski arusaam, kuidas asjad peaksid korraldatud olema.

Seadusloome kõrval on riigikogu tähtsaks funktsiooniks kontroll seaduste täitmise üle, milleks annab võimaluse pöördumine arupärimistega valitsusliikmete ja teiste institutsioonide esindajate poole.

Selleks on riigikogu sõltumatul liikmel samasugused võimalused kui erakonda kuuluval riigikogulasel.

Olen tavaline kahe lapsega perekonna perepea, mõlemad koos naisega käime tööl. Elame pangalaenuga ostetud eramajas. Lubatakse küll lastetoetusi, pensionitõuse ja mida koike, kuid unustatakse täiesti tavalised tööl käivad inimesed! Millist otsest tulemust näeme, kui anname oma hääled üksikkandidaadile?

Niisugune pere on Eesti riigi oleviku ja tuleviku alus. Inimestel on vaja, et nende töö oleks vääriliselt tasustatud ja töökohad säiliksid.

On tähtis, et inimesed ei võõranduks oma riigist ja valitseks õiglus. Riigikogul on siin suur roll. Riigikogu liikmeks saamine peab sõltuma valijate toetushäältest, mitte asukohast erakonna nimekirjas.

Riigikogu liikmete kuluhüvitised ja riigifirmade nõukogudes töötamine vajavad täpset reguleerimist. Riigikogus tegeleksin nende probleemidega.

Valitsemiskulude optimeerimine on väikeses riigis tähtsam kui suurtes riikides. Minu ettepanek on vähendada Riigikogu liikmete arvu 75-ni.

Niisugune samm annaks impulsi riigi ülalpidamiskulude vähendamiseks riigiaparaadi kõikidel tasanditel. Riigikogu toimimise tõhusus kindlasti säiliks, sest Eestist on saanud korrastatud seadusandlusega euroopalik riik.

Meie rahvaarv on väiksem, kui iseseisvuse taastamisel ja mõned funktsioonid oleme delegeerinud Euroopa Liidule. Riigi toimimist parandab arenev kodanikuühiskond.

Mõistlik kokkuhoid peaks saama elu normiks. Võimalusi kokkuhoiuks ei pea kaugelt otsima. Käimasolevas odavaks nimetatud valimiskampaanias kulutavad erakonnad kümneid miljoneid kroone (vabandan, et eurode asemel ikka veel kroonides).

Iga kokkuhoitud miljon krooni annaks võimaluse maksta 50 üliõpilasele õppetoetust 2000 krooni kuus kümne kuu jooksul.

Tavalise normaalse pere jaoks on tähtis, et normaalne elu- ja töökeskkond püsiks ja areneks ning lastel oleks võimalik saada hea kaasaegne haridus. Selle nimel tahan riigikogus töötada.

Mis saab edasi, kui Te ei saa järgmisesse riigikogu koosseisu?

Pean pensionipõlve Saaremaal Mustla külas. Andsin kaasmaalastele märku, millega ma Eesti riigi arengutes rahul ei ole.

Ma ei jäänud passiivseks pealtvaatajaks, vaid avaldasin valmisolekut osaleda minu arvates vajalike muutuste tegemisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles