Soosaar: valimiskomisjon teeb jälle üksiküritajatele liiga

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Soosaar
Mark Soosaar Foto: Sille Annuk

Üksikkandidaat Mark Soosaar kritiseeris täna teravalt vabariigi valimiskomisjoni, kes on riputanud valimisjaoskondadesse üles erakondade üleriigilised valimisnimekirjad, kuid ei ole toonud sealjuures ära üksikkandideerijaid.

Nii on võimalik igast valimisjaoskonnast leida kõigi riigikokku kandideerijate nimed, välja arvatud 32 üksikkandidaadi omad.

Soosaare sõnul on see märk valimiskomisjoni tõrjuvast suhtumisest üksikkandidaatidesse.

«On see tingitud hirmust, et hoogu võtvate valimiste käigus seekord rahvas otsustab eelistada erakondade kollektiivsele ajule hoopis oma mõistuse ja südametunnistusega poliitikasse astuvaid üksikkandidaate?» küsis ta.

Tegemist on 20-leheküljelise originaaldokumendi 20-leheküljelise pitsatijäljendiga koopiaga kõigis Eesti valimisjaoskondades, mis on riputatud valimisjaoskonna seinale või asetatud laudadele.

Eriti desorienteeriv on see nimekiri Soosaare väitel neile kodanikele, kes on tulnud eelhääletama teises piirkonnas kui see, kus ta hääletada saab.

«See kodanik näeb valimiskabiini sisenedes ainult kohaliku piirkonna kandidaatide nimekirja, kus on esindatud vaid kohalikud üksikkandidaadid. Neid ta aga valida ei saa,» leidis poliitik.

«Olen seisukohal, et nii suur üleriigiline valimiskorra rikkumine peaks olema põhjuseks, miks eile ja täna toimunud eelhääletuse tulemused on õiglane tühistada ning kõiki eile ning täna valimisjaoskondades oma kodanikukohust täitnud isikuid ka sellest teavitada,» leidis Soosaar.

Vabariigi valimiskomisjoni juht Heiki Sibul ütles Postimees.ee’le, et Soosaar reageerib üle ning tegelikult täidavad valimisjaoskonnad nii käitudes täpselt seadust. Seaduse kohaselt peavad valimiskabiinis olema selle ringkonna nimekirjad ning valimisjaoskonna ruumides kättesaadavaks tehtud erakondade üleriigilised nimekirjad.

«Üleriigiline nimekiri on lisainformatsioon valijale, selles saavadki olla ainult erakonnad, seda põhjusel, et vaid nemad osalevad kompensatsioonimandaatide jaotamisel.»

Sibula sõnul on need nimekirjad mõeldud n-ö teadlikule valijale, kes tahab igaks juhuks enne otsustamist veel järgi vaadata, mitmendal kohal tema kandidaat erakonna üleriiklikus nimekirjas asetseb.

Üksiküritajatel seevastu üleriigilist nimekirja pole ning ühes ringkonnas kandideeriva üksikkandidaadi saadud hääled teisele üle ei kandu.

Sibul kinnitas ka, et kui näiteks tartlane läheb valima Tallinnas, siis saab ta valimiskabiini kaasa tartlaste nimekirja, kus on kirjas ka kõik selles ringkonnas riigikokku pürgivad üksikkandidaadid.

Sibul ütles, et valimiskomisjon täidab nimekirju avaldades väga täpselt seadust ning seadusevastane võib olla hoopis Soosaare nõudmiste järgi talitamine.

«Kas seadus meeldib või ei - seadust tuleb täita. Valimisseadust ei saa nii loovalt täita, see on pigem seadusrikkumine, kui nii tehakse.»

Ka eile tegid 22 riigikogu valimiste üksikkandidaati eesotsas Soosaarega avaliku pöördumise, kus kritiseerisid meie kehtivat valimiskorda, kus erakonna nimekirjades kandideerijatele antud hääled kanduvad üle neile, kes asuvad üleriiklikus parteinimekirjas kõrgel kohal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles