Valimiskomisjon: seadus ei sätesta arvamusküsitluste avaldamise korda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Sibul
Heiki Sibul Foto: Mihkel Maripuu

Vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul rõhutas oma vastuses Keskerakonna kirjale, et riigikogu valimise seadusega ei ole kehtestatud arvamusküsitluste avaldamise korda ega keeldu eelhääletamise päevadel.

«Selliste piirangute kehtestamine ei ole vabariigi valimiskomisjoni pädevuses ning ideede, arvamuste ja muu informatsiooni levitamise keeldu saab kehtestada vaid seadusega põhiseaduse §-s 45 sätestatud piiranguid arvestades,» leidis Sibul.

«Riigikogu valimise seaduse § 5 ja 51 kohaselt on keelatud vaid aktiivne agitatsioon valimispäeval, agitatsioon eelhääletamise päevadel valimisjaoskondades ja nendesse viivates ruumides, samuti poliitiline välireklaam aktiivse valimisagitatsiooni ajal,» selgitas Heiki Sibul.

«Lisaks ei tohi agitatsiooniga tegeleda valimiskomisjoni liige. Muid piiranguid seadus ette ei näe,» rõhutas valimiskomisjoni esimees.

«Märgin, et vabariigi valimiskomisjon on arutanud valimisi käsitlevate arvamusuuringute tulemuste avaldamist valimispäeval ning ei soovita valimispäeval vastavate uuringute tulemuste avaldamist enne hääletamise lõppemist,» toonitas Sibul.

«Valimispäeval on aktiivne agitatsioon keelatud ning uuringute tulemuste avaldamine valimispäeval enne kella 20.00 võib olla tõlgendatav agitatsioonina,» meenutas valimiskomisjoni esimees.

Keskerakond saatis pühapäeval vabariigi valimiskomisjonile kirja, milles palub analüüsida valimisperioodil avalikustatud avaliku arvamuse uuringute mõju valimistulemustele.

«Olen juba avalikult rõhutanud, et Keskerakonna hinnangul on uuringutulemuste avalikustamine perioodil, mil on võimalik hääletada, väär ja valimistulemusi mõjutav,» ütles erakonna peasekretär Priit Toobal oma kirjas.

Keskerakond kutsub valimiskomisjoni sekkuma meediaväljaannete ja uuringufirmade tegevusse ning peatama igasuguste uuringute avaldamise lubamise enne valimisjaoskondade sulgemist 6. märtsil kell 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles