Samost: XI riigikogu süüdistamine kummitempliks olekus on osaliselt põhjendatud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Illustratsioon: Eero Barndõk

Ajakirjanik Anvar Samost leidis, et töö lõpetanud riigikogu XI koosseisu süüdistamine kummitempliks olekus on osaliselt põhjendatud, osaliselt mitte.

«Sellest riigikogust on meelde jäänud, et selles koosseisus oli palju inimesi, kes fraktsiooni käsul olid õigel ajal õiges kohas kätt tõstmas,» sõnas Samost Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Kummitempli jutt on osalt ebaõiglane, osalt aga põhjendatud, selles koosseisus oli kahetsusväärselt palju inimesi, kes millegi meeldejäävaga hakkama ei saanud,» tõdes Samost.

«Meelde jääb väga vilets 2009. aasta riigieelarve, mida tuli korduvalt ümber teha. Alul toimus kärbete vajaduse eitamine, ei suudetud olukorda õigesti hinnata, hiljem näidati end koostöövõimelise ja konstruktiivsena, mida keegi Eestis ega väljaspool ei uskunud, et suudetakse teha,» nentis ta.

«Samas on euro saamine ka kõigi nende poliitikute teene, kes 2007-2011 valitsemisperioodil on võimul olnud,» leidis Samost.

«President tarvitas seda nimetust esmakordselt riigikogu istungjärku avama minnes, öeldes, et ärge muutuge kummitempliks. Hiljem ma üha enam jagan seda seisukohta, see koosseis alustas ja lõpetas halvasti ning vahepeal polnud üldse midagi: alustati iseenda hüvede ja 101 abilise palkamise teemaga, lõpetati vigase liiklusseadusega, mis reguleerib sadade tuhandete inimeste elu, seda seadust tehti niivõrd hooletult ja hoolimatult,» rõhutas ajakirjanik Kalle Muuli.

«Riigikogul olnuks võimalik eelarveprotsessi sekkuda, kui ta ei tahtnud kummitempel olla, ning ülepaisutatud eelarveid korrigeerida, aga ta tõestas ja kinnitas oma nime,» leidis Muuli.

«Eks riigikogu on täpselt selline, nagu valijad on ta valinud,» ütles Samost, meenutades Rohke Debelaki nalja, et «seni on riigi halvas käekäigus ikka süüdi olnud poliitikud, mitte valijad, kes neid poliitikuid on valinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles