Arter jagas ministriportfelle: Eesti saaks suurepärase naiste valitsuse

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barbi Pilvre
Barbi Pilvre Foto: SCANPIX

Praegusse valitsusse kuulub vaid üks kaunima soo esindaja. Kas Eesti võiks edukalt hakkama saada ka siis, kui riiki juhiksid ainult naised? Siin on Arteri ministriportfellide jaotus.

Justiitsminister ­Kaja Kallas

Seepärast, et ta tunneb hästi nii Eesti kui ka Euroopa õigust ning tooks puiseks-kuivaks kiskuvasse elusfääri rohkem särtsu ja värvi.

Mida Arteri pakkumisest arvate?

«Üldiselt ei julge midagi kosta. Olen oma vitsad juba saanud, kui midagi arvan.»

Kas oleksite siiski valmis vastutuse võtma?

«Minu puhul on see küsimus veidi ennatlik. Esiteks ma ei usu, et mulle seda kohta pakutakse. Teiseks, ise ma sellele pakkumisele alla ei kirjutaks. Tulevikus võib-olla küll, aga praegu ütleks «ei». Olen poliitikas novembrist alates, tunnen, et enne kui hakata juhtohje haarama, peaks ametit õppima.»

Kaitseminister Kadri Simson

Seepärast, et tema hariduse, huvide ja senise poliitilise pagasi tõttu oleks see raske portfell talle igati sobilik ja jõukohane kanda.

Mida Arteri pakkumisest arvate?
«Mul on riigikogus kogemus nii rahandus- kui ka riigikaitsekomisjonist. Eelistaksin kaitsepoliitikaga kokkupuutuvaid küsimusi, sest kaitsepoliitika on Eestile väga oluline.»

Kas oleksite ka tegelikult valmis vastutuse võtma?

«Põhimõtteliselt olen valmis ministrikoha vastu võtma küll, aga kas see peaks olema tingimata just kaitseministri koht, on omaette küsimus.»

Pea­minister Siiri Oviir

Seepärast, et tal on poliitikas pikk ja laialdane kogemus, et ta on õiglane ja oskab eri jõude tasakaalustada, et tema toetus ja populaarsus ulatub üle erakonna piiride.

Mida Arteri pakkumisest arvate?
«Kuulge, ma olen väga rõõmus! Peaministri kohta pole mulle seni pakutud. Tänan teid!»

Kas oleksite ka tegelikult valmis vastutuse võtma?

«Võtaksin mõtlemisaega. Töö on väga vastutusrikas. Olukord riigis on keeruline, mitte kerge. Istuvaks peaministriks pole mõtet minna, vaja on tegusid. Tegusid teeb koos meeskonnaga, üksi ei tee midagi.»

Mida ütlete Arteri koostatud valitsuskabineti kohta?

«Sellise valitsusega võib töötada. Eesti keeles valitsuse kohta naiskond ei kõla, nii et – väga hea kollektiiv.»

Välisminister Marianne Mikko

Seepärast, et välispoliitika on tema kirglik huvi olnud juba vähemasti tudengipõlvest saadik.

Mida Arteri pakkumisest arvate?

«See on suur au ja suur vastutus. Edasi öeldakse, et noblesse oblige.»

Kas oleksite ka tegelikult valmis vastutuse võtma?

«Erakond on mind varivalitsuses paigutanud kaitseministriks. Eelmistel valimistel oli erakonnal mõte, et minust võiks saada välisminister. Nii et teie pakkumine on mulle tuttav.

Viie aasta vältel Euroopa Parlamendis viisid lähetused mind rohkem kui 30 korda Moldovasse. Kuivõrd olin ka Lõuna-Aasia delegatsiooni liige, on ka Aasia saanud mulle päris tuttavaks.»

Siseminister Marika Priske

Seepärast, et ta on majandusministeeriumi kantslerina näidanud rohkem kui kümme aastat end otsustusjõulise juhina.

Mida Arteri pakkumisest arvate?
«Siseminister!? Te suudate mind üllatada. Loodan, et see pole seotud sellega, et siseministri haldusalasse jääb kapo. See oleks küll hea huumor.»

Kas oleksite valmis vastutuse võtma?

«Esiteks eeldaks see, et läheksin poliitikasse, mida ma ei ole teinud ja ei plaani teha. Kui aga läheksin, siis sellisel juhul kaaluksin huviga ka siseministri rolli, kuigi kindlasti oleksin mõnes teises valdkonnas kompetentsem, näiteks majanduses. mõnes teises valdkonnas kompetentsem, näiteks majanduses. Aga tunnustan mõtet, et Eesti valitsuses võiks olla rohkem naisi.»

Regionaalminister Urve Palo

Seepärast, et ta sai hästi hakkama Eesti eri rahvusrühmi esindava ja Eestiga ühendava rahvastikuministrina.

Mida Arteri pakkumisest arvate?

«Te üllatate mind väga oma valikuga. Iseenesest on regionaalministril tööpõld Eestis väga suur, nii et tööpuudust karta pole.»

Kas oleksite ka tegelikult valmis vastutuse võtma?

«Praegu ei oska öelda. Kaaluksin. Olen öelnud, et olen valmis vastutuse võtma majandus- ja kommunikatsiooniministri kohal, sest mul on vastav haridus ja töökogemus.»

Keskkonnaminister Barbi Pilvre

Seepärast, et roheline mõtteviis on talle südamelähedane ning keskkonnatemaatika vajab selgesõnalist eestkõnelejat.

Mida Arteri pakkumisest arvate?

«Arvan, et see on väga adekvaatne ettepanek. Mulle see meeldib, sest olen loomult väga roheline ja olen Vormsil elades tegelenud praktiliste küsimustega, näiteks võidelnud tuuleenergeetika mafioosse projekti vastu, nii et olen kahe jalaga maa peal.»

Kas oleksite ka tegelikult valmis vastutuse võtma?

«Jah, ma arvan, et see on väga tore pakkumine.»

Rahandusminister Tiina Mõis

Seepärast, et ta on näidanud, et suudab testosteroonirohkes rahamaailmas hakkama saada ja end maksma panna.

Mida Arteri pakkumisest arvate?
«See on ju paljas mõttespekulatsioon... See on teil loogiline mõttekäik. Jätkaksin Jürgen Ligi poliitikat.»

Kas oleksite ka tegelikult valmis vastutuse võtma?

«See on 1. aprilli jutt. Ettepanek on huvitav. Ilmselt ma ei tahaks niisugust pinget enda peale võtta – see poleks üldse rõõmus asi. Aga kui oleks naistemaailm ja oleks vaja maailma päästa, siis võib-olla küll.»

Põllumajandusminister Keit Pentus

Seepärast, et tema hakkajale vaimule ja teotahtele tuleks ainult kasuks, kui ta maaelu lõhna saaks nuusutada.

Mida Arteri pakkumisest arvate?
«Igal juhul on tegu väga olulise valdkonnaga. Olen põline linnainimene, mu juured on mitme põlve vältel seotud pealinnaga, nii et selline pakkumine tuleb väikse üllatusena.»

Kas oleksite ka tegelikult valmis vastutuse võtma?

«Ootame valimistulemused ära. Mis puudutab ministriportfellide jaotamist, siis olen seni hoidunud spekulatsioonidest. Aga kõik ringkondade esinumbrid peavad olema valmis võtma valijate usalduse korral valitsuses vastutuse.»

Haridusminister Katrin Saks

Seepärast, et ta on pika aja jooksul eri ameteis puutunud kokku paljude haridusteemadega.

Mida Arteri pakkumisest arvate?

«Enne Brüsselisse minekut olin riigikogu kultuurikomisjoni aseesimees, seal tuli palju tegeleda haridusküsimustega.»

Kas oleksite valmis vastutuse võtma?

«Ei, aitäh. Lihtsalt sellepärast, et kuna kandideerisin Balti filmi- ja meediakooli direktoriks ja võitsin konkursi, lubasin sinna ka tööle asuda. Olen oma otsuse teinud ja pühendan järgmised aastad oma energia sellele koolile. Tänan loomulikult pakkumise eest.

Kavatsen hoolega koguda haridusvaldkonnas kogemusi, nii et pärast seda kui olen kooli juhtinud, võiksin olla veelgi parem haridusminister.»

Sotsiaalminister Liisa Pakosta

Seepärast, et kes teine oleks nii poliitiku kui emana laste ja perede muredega veel paremini kursis.

Mida Arteri pakkumisest arvate?

«Tänan usalduse eest. Elu oleks tasakaalustatum ja inimlikum, kui Eesti poliitikas oleks rohkem naisi.»

Kas oleksite ka tegelikult valmis vastutuse võtma?

«Kui mul oleks võimalik töötada Mart Laari kolmandas valitsuses sotsiaalministrina, siis – teeme ära! Lapsed ja nende vaesuslõksust välja ­aitamine oleks kindlasti kõige olulisem teema. Muutused, mida näha tahan: palju inimlikum ja südamlikum suhtumine inimestesse ning sotsiaalteema mõtestamine investeeringuna.

See pole mingi hädaabikulude laialilaotamine, vaid töö inimestega, et inimesed jaksaksid ja suudaksid ja tahaksid rohkem.»

Majandusminister Signe Ratso
Seepärast, et rohkem kui kümnendipikkusele staažile majandusministeeriumi asekantslerina on tal lisaks kogemus Euroopa Komisjoni kaubanduse peadirektoraadi direktorina.

Mida arvate Arteri ettepanekust?
«See on igal juhul väga huvitav ettepanek. Kui ma kuuluksin erakonda või tegutseksin poliitikas, oleks see päris ahvatlev pakkumine.»

Kas oleksite tegelikkuses valmis selle koha vastu võtma, kui pakutaks?

«Kujutan ette, et erakondades on ministrikohtadele tugev konkurents ja häid kandidaate on neil endilgi. Aga kui vaadata minu ettevalmistust ja tagapõhja ja seda, mida olen teinud, siis arvan, et saaksin hakkama.

Asekantslerina sain tegeleda kõigi majanduse valdkondadega, Euroopa Komisjonis olen saanud juurde laiemat kogemust. Mul pole poliitilise karjääri ambitsiooni, aga teoreetilise mõtteharjutusena on see ettepanek huvitav.»

Kultuuriminister Ene-Liis Semper

Seepärast, et loome­inimesena on ta tuttav kultuuri erinevate valdkondadega ning näidanud end tugeva võitlejana.

Mida Arteri pakkumisest arvate?

«Tõele au andes, ega see ettepanek mul pead pööritama pane, kuna kunagi aastaid tagasi püüti mind just kultuuriministri kandidaadi kohta pakkudes ühte parteisse meelitada. Loomulikult keeldusin, mul polnud mingit soovi ala vahetada.»

Kas oleksite siiski valmis vastutuse võtma?

«Praeguseks on kultuuri jätkuv marginaliseerumine ilmselt väljunud ükskõik millise kultuuriministri pädevusest. Nüüd on see juba kogu valitsuse pädevusse kuuluv teema. Kultuuriinimesena pole ma praegu just erilise optimismiga laetud. Kui juba valitsusse kuuluda, siis tahaks tegeleda pigem millegagi, millel on tulevikku.»

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles