Parteide mälumängus hiilgasid sotsid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Entsüklopeediad.
Entsüklopeediad. Foto: Toomas Huik

ETV kolmapäevaõhtuses «Valimisstuudios» pistsid erakonnad rinda mälumängus, kus Sotsiaaldemokraatlik Erakond teisi pikalt edestas.

Nimelt kogus sotside võistkond koosseisus Hannes Rumm, Barbi Pilvre ja Sven Mikser 27 punkti ning pälvis kõige targema erakonna karika.

Teisele kohale jäi Reformierakond (võistkonnas Rein Lang, Kaja Kallas ja Indrek Salis) 17 punktiga, kolmandat-neljandat kohta jagasid Eesti Iseseisvuspartei (Rein Pihlar, Tarmo Õunapuu ja Tarmo Kruusmägi) ja Eestimaa Rohelised (Artur Talvik, Marek Strandberg ja Peep Mardiste), kes teenisid kumbki 14 punkti.

IRL (Marko Mihkelson, Peeter Tulviste ja Lauri Vahtre) kogus 15 punkti, Keskerakond (Enn Eesmaa, Rainer Vakra ja Marko Šorin) ja Rahvaliit (Andrus Blok, Ivar Raig ja Rein Merila) üheksa, Vene Erakond Eestis (Dmitri Klenski, Nikolai Maspanov ja Dmitri Mihhailov) kaheksa ja Kristlikud Demokraadid (Anne Kontus Hermann, Toomas Vallimäe ja Peeter Võsu) kuus punkti.

Küsimused, millele parteid vastuseid nuputasid ja mida saab esitada kirjalikul kujul, olid järgnevad (õigeid vastuseid vaata altpoolt):

Küsimused:

  1. Kes on toonud eesti keelde sõnad võistkond, sajand, leiutis, istung, hoius, andmed, ravim, kasum, tõend ja pärand?
  2. Millises riigis valiti 2008. aastal rahvuspuuks draakonipuu ja rahvustaimeks aaloe?
  3. Reastage ÜRO inimarengu aruandes väga kõrge arenguga riikide grupis riigid kõrgeimast madalamani: Eesti, Hispaania, Kreeka, Poola, Qatar, Uus-Meremaa
  4. Mitmeks administratiivüksuseks on jaotatud 30-ruutkilomeetrine Labuani saar?
  5. Milline Eesti luuletaja on kirjutanud luuletuse «Suitsupääsuke», mille viisistas koorilauluks Ester Mägi?
  6. Millal läks ETV eetrisse esimene värvisaade ja mis oli esimene ETVs tehtud värvisari?
  7. Kes on ainus Eesti Kirjanike Liidu liige, kes on esindanud Eestit Eurovisiooni lauluvõistlusel?
  8. Missugune on olnud isiklik väikseim häältesaak taasiseseisvunud Eestis riigikogusse pääsemisel: 1. otsevalituna, 2. asendusliikmena?
  9. Mida tegid 1984. aasta suvel Tallinnas «Sovetski sporti» ajakirjanikud?
  10. Mis on Narva linnaliini ühekordse bussipileti hind?
  11. Millise tunnustuse osaliseks said Märt ja Priit Pius mullu novembris?
  12. Kes on need kolmikud, kes on kahel aastal saanud hakkama unikaalse saavutusega?
  13. Kes on öelnud sõnad: «Edukad on olnud need riigid, kellel pole olnud oma kulda, oma naftat, oma teemanti. Kellel on ainult üks vajadus – toetuda iseendale?» Vastusevariandid: Ernst Jaakson, Lennart Meri, Jaan Kross.
  14. Kes Vene poliitikutest on öelnud «Raha on vähe, aga inimesi on vaja palju armastada?» Oli see Boriss Jeltsin, Jossif Stalin või Vladimir Putin?
  15. Kuidas lõpeb Napoleoni lause: «Riigimehe süda peab asuma...» Kas tema rahva südames, tema tegudes või tema peas?
  16. Mis puhul kinnitasid indiaanlased ukse külge jaaguari?
  17. 1950. aastate alguses keelas filmikompanii Metro-Goldwyn-Mayer üles võtta ja näidata kõigis oma filmides neid esemeid. Mida?
  18. Mis keelest on tulnud ja mida võiks tähendada rahvalaulu refrään «Sink sale proo»?

Vastused:

1. Nende sõnade loojaks oli keeleteadlane Johannes Voldemar Veski. SDE, kellele küsimus suunatud oli, vastas õigesti.

2. Õige vastus oli Jeemen. Küsimusele suuliselt vastama pidanud Eesti Iseseisvuspartei pakkus aga Venezuelat.

3. Õige vastus oli Uus-Meremaa, Hispaania, Kreeka, Eesti, Qatar, Poola. Rahvaliit pakkus järjekorda Uus-Meremaa, Qatar, Eesti, Hispaania, Kreeka, Poola.

4. Õige vastus oli 16. Keskerakond pakkus, et Labuani saar on jaotatud 15 üksuseks.

5. Luuletuse «Suitsupääsuke» kirjutas Kalju Leppik. Vene Erakond Eestis pakkus vastuseks Lydia Koidulat.

6. Õige vastus oli aasta 1972 – just siis läks eetrisse esimene värvisaade. Esimeseks värvisarjaks oli aga «Mõmmi ja aabits», mida hakati näitama 1973. aastast. Reformierakonna võistkond vastas õigesti küsimuse esimesele poolele, värvisarja nime aga ära ei arvanud.

7. Laulusõnu on kirjutanud paljud Eesti kirjanikud, aga Jaan Pehk ehk Orelipoiss on ainsana laval seisnud, esindades Eestit Riias aastal 2003 ansambli Ruffus koosseisus. Erakond Eestimaa Rohelised vastas valesti, pakkudes Contrat.

8. Otsevalituna 51, asendusliikmena 37 häält

9. Vaatasid Soome televisioonist Los Angelese olümpiat. SDE vastas küsimusele õigesti.

10. 50 eurosenti. IRL vastas õigesti.

11. Need lavakunstikoolis õppivad kaksikvennad olid 2010. aastal Voldemar Panso preemia laureaadid.

12. Noorsportlased Kadri, Sander ja Eino Puri – kõik kolm tulid 2008. ja 2009. aastal Eesti meistriks, poisid FC Levadia jalgpallimeeskonnaga, neiu aga GMP võrkpallinaiskonnaga.

13. Lennart Meri

14. Boriss Jeltsin. Õigesti vastasid kõik peale IRLi.

15. Tema peas.

16. Jaaguar pandi maksuvõlglaste ukse külge, et nad enne võla tasumist majast väljuda ei saaks. Õigesti vastasid Reformierakond, rohelised ja sotsid.

17. Õige vastus oli televiisor, kuna kardeti, et televisioon suretab kino välja.

Erakonnad pakkusid aga, et keelatud esemeteks olid rinnahoidja (Keskerakond, Eesti Iseseisvuspartei), bikiinid (IRL, rohelised), Reformierakond pakkus viisnurka, Rahvaliit ja Vene Erakond Eestis alasti naisekeha, SDE sukatrippe ja Kristlikud Demokraadid aluspesu.

18. Uurijad peavad õigeks kaht varianti: kas «Kõik killud on väikesed» (mustlaskeelest, idee autor Felix Oinas) või «Laulgem kõik rõõmsalt» (saksa keelest, seletuse väljapakkujaks Enn Ernits). Õigesti vastasid IRL ja Reformierakond, teised pakkusid peamiselt rootsi keelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles