Ain Seppik: pool valijaskonnast on riigikogus sõnaõiguseta

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlane Ain Seppik
Keskerakondlane Ain Seppik Foto: Peeter Langovits

Meenutades viimast nelja aastat riigikogus, leiab Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik, et umbes pool valijaskonnast on riigikogus ilma sõnaõiguseta jäetud, sest koalitsioon ei arvesta opositsiooni ettepanekutega.

«Praegu on nii, et kui ettepanek on tulnud valest erakonnast, siis seda juba eelduslikult ei arvestata. Ma arvan, et opositsiooni arvestamine viiks Eesti elu edasi ja võtaks väga palju pingeid maha,» nentis Seppik Postimees.ee’le.

Tema hinnangul on koalitsioon opositsiooniga aina vähem arvestama hakanud. «Kui X riigikogu koosseisus veel arvestati, siis praegu teerull töötab täiega. On ilmnenud juriidilised nõksutamised nagu soolise võrdõiguslikkuse seaduse teisel lugemisel lisada kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muudatused. See on ikka populismi tipp, mida ei tohiks õigusloomes olla.»

Vaatamata kõigele on Eesti parlamentarism Seppiku hinnangul siiski tugevnenud. «Mulle teeb rõõmu, et parlament on läinud professionaalsemaks ja ma loodan, et ka järgmine parlamendi koosseis võtab selle parlamendi poolt vastu võetud üldisi suundi tõsiselt ja viib neid edasi.»

Suurimaks õnnestumiseks riigikogu XI koosseisu tegevuses peab Seppik perekonnaseaduse vastuvõtmist ning seda, et säilitati ühisvara süsteem.  Samuti peab ta oluliseks korrakaitseseaduse muutmist.

Ebaõnnestumiste poole pealt tõi Seppik aga esile riigilõivude suurused kohtusse pöördumisel. «See koalitsioon tõstis riigilõive ja nüüd, kui riigil paremini läheb, peaks neid tingimata alandama. See aitaks nii ettevõtjaid kui tavainimesi kohtusse pöördumisel.»

Käesolevatel valimistel Seppik ei kandideeri. Ta on varasemalt öelnud, et kaheksa aastat riigikogus on piisavalt pikk aeg, et muutus teha.

Täna toimus riigikogu XI koosseisu viimane istung. 6. märtsil toimuvad riigikogu valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles