Riigikogu kiitis heaks uue keeleseaduse

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Riigikogu kiitis täna heaks uue keeleseaduse, millega soovitakse tagada eesti keele püsimine pikaks ajaks.

1995. aastal vastu võetud keeleseadust on muudetud 17 korda ja muudatuste osa ületab seaduse esialgse teksti, märgib haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja. Uues keeleseaduses reguleeritakse eesti keele ja võõrkeelte kasutamist asjaajamises, eesti keele oskuse nõudeid ja hindamist, riiklikku järelevalvet ning vastutust. Põhiliselt on korrastatud ja loogilisemaks muudetud seaduse ülesehitust, mis on vahepealsete muudatuste käigus kaotanud oma selguse.

Sisulistest muudatustest on olulisemad Eesti keelenõukogu nimetamine seaduse tasandil ja riigi keelealaste ülesannete määratlemine. Eesti keelenõukogu moodustab valitsus. Keelenõukogu ülesandeks on keelevaldkonna arengukavade koostamises osalemine, nende täitmise jälgimine ja analüüs, valitsuse nõustamine keelepoliitika arendamisel ja elluviimisel ning Eesti esindamine rahvusvahelistes keeleorganisatsioonides.

Seadus jätkab senikehtinud traditsiooni, et tasemeeksami sooritanutele kompenseeritakse soovi korral keeleõppekulu kuni 100 protsendi ulatuses. Seaduse järgi ei pea eesti keele tasemeeksamit sooritama isikud, kes on sooritanud kutseeksami eesti keeles ning töötavad kutsetunnistusel märgitud kutsealal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles