Üksikkandidaatidel puudub võimalus fraktsiooniga liitumiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Sisask
Lingua Mea 
(Jazz’n’Arts)
Siiri Sisask Lingua Mea (Jazz’n’Arts) Foto: Pm

Kuigi mõned riigikokku kandideerivad üksikkandidaadid pole välistanud fraktsiooniga liitumist, ei saa nad seda võimalust tegelikult isegi kaaluda, sest seadus sellist võimalust ei paku.

Riigikogu kodukorra seadus ütleb, et fraktsiooni võivad moodustada ja sellesse peavad kuuluma vähemalt viis sama erakonna kandidaatide nimekirjast valitud riigikogu liiget. See tähendab, et fraktsiooniga ei saa liituda üksikkandidaadid ja fraktsioonist lahkunud saadikud, kes on mõne teise erakonnaga ühinenud.

Nii Toomas Trapido kui ka Martin Helme ütlesid Postimees.ee’le, et nemad ei kaalu mõne fraktsiooniga liitumist, kuid samas on seadus üksikkandidaadi suhtes kitsendav.

«Põhiline, et oleks rohkem sõnaõigust,» nentis Trapido, sest praegu piirab seadus ka seda, millal fraktsioonidesse mitte kuuluvad saadikud saavad sõna võtta.

«Leian, et praegune kodukord on selgelt partokraatiat teeniv, debatti maha suruv ja poliitilist väitlust võimalikult kitsale rajale suunav,» lisas Helme.

Helme arvates tuleb riigikokku pääsevatel üksikkandidaatidel kohe hakata võitlema selle eest, et nad saaks töös võrdväärselt osaleda.

«Igal saadikul peaks olema võimalus liituda sellise fraktsiooniga, nagu ta soovib,» sõnas ta. «Lisaks peaks igal saadikul olema õigus esitada seaduseelnõusid, teha parandusettepanekuid, võtta vaheaegu. Parlament tähendab arutelude kohta.»

Helme sõnul võiks seadus lubada ka võimalust, et üksikkandidaadid saaksid võimalusel ise fraktsiooni luua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles