Värske valimismasin aitab riigikogu valida

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimismasin 2011.
Valimismasin 2011. Foto: Postimees.ee

Postimees.ee avas täna ametlikult Valimismasina, kus lugeja saab pärast 24 küsimusele vastamist teada, millise erakonna ning riigikokku pürgiva poliitikuga tema ilmavaade enim klapib. Kas märtsivalimistel antud partei või isiku poolt hääletada, jääb juba testitäitja enda otsustada.

Lugeja saab kõigepealt täita ära samasuguse küsimustiku, nagu iga erakond ja enam kui 500 789st riigikogu liikme kandidaadist on juba täitnud. Seejärel kuvab koostöös Tallinna Ülikooli (TLÜ) riigiteaduste instituudiga valminud Valimismasin lugejale, millise erakonna ja kandidaadiga tema vastused enim kattuvad.

Küsimused varieeruvad astmelisest tulumaksust emapensionini, vahepeatusega näiteks homopartnerlusel ja tuumajaamal. «Masin» on disainitud nii, et eristaks omavahel võimalikult hästi praegu riigikokku kuuluvaid erakondi ning seda just tänavuste valimislubaduste kontekstis.

«See tähendab, et kasutame küsimusi, kus erakondade seisukohad võimalikult palju lahknevad,» rääkis Valimismasina üks väljatöötaja, TLÜ riigiteaduste instituudi juhataja Leif Kalev. «See eristab ka meie valimismasinat rahvusringhäälingu analoogilisest Valijakompassist, mis keskendub meist vähem tänavustel valimistel aktuaalsetele küsimustele.»

Valimismasin avati avalikuks testimiseks juba eelmisel nädalal, selle aja jooksul täiendati seda ning nüüdseks on süsteem täielikult kasutamisvalmis. Muuhulgas lisati ühena viimastest arendustest vastajale võimalus märkida iga vastuse juurde selle kaal ehk näidata, kui tähtsaks ta konkreetset küsimust enda jaoks peab.

Lisaks parteidele on lugejal võimalus kõrvutada oma seisukohti sadade kandidaatidega. Näiteks kuvab programm testitäitjale automaatselt viis riigikokku pürgijat, kellega ta mõtted konkreetses valimisringkonnas kõige enam kattuvad, ning selle kandidaadi nime, kellega tema vastused üleriiklikult enim kattusid. Samuti on lugejal võimalik näha, millise kandidaadiga tema seisukohad kõige rohkem lahknevad.

Eelnevale lisaks paigutatakse kõik testitulemused maailmavaatelisele skaalale (nn väärtusruumi) ehk igaühel on võimalik teada saada, kas tema lähenemine tänavustele valimisküsimustele on pigem parem- või vasakpoolne ning kas ta on rohkem kollektiivsete või individualistlike väärtuste esindaja.

Leif Kalev hoiatas samas liigse taolistest mängulistest küsimustikest innustumise eest ja soovitas meeles pidada, et Valimismasin pole viimane tõde, vaid annab üksnes abistavat teavet.

«Lisaks erakonna seisukohtadele võivad valija jaoks olla olulised teised asjaolud, mida Valimismasinaga kontrollida ei saa. Lõppotsus tuleb teha ikkagi oma peaga.»

Postimees.ee ja TLÜ riigiteaduste instituudi koostööna leiab Postimehe võrguväljaandest ka Riigiteaduste Valimisblogi, mis täieneb jooksvalt riigikogu valimiste teemaliste postitustega.

Valimismasin on võimalik käivitada siin!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles