Debatt: poliitikas ei mängi rolli vanus, vaid mõtteviis

Kadri Ratt
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Erakondade esindajad jõudsid poliitikute põlvkonnavahetust käsitleval debatil üksmeelele, et vanus ja sugu ei mängi selles olulist rolli, oluline on hoopis mõtteviis.

Reformierakondlase Silver Meikari hinnangul on poliitikasse sisenemisel oluline, kuidas inimene suudab tänases inforuumis toime tulla, kas ta suudab mineviku asemel vaadata tulevikku ning millisena ta näeb Eesti kohta maailmas. Tema sõnul on kõige tähtsam küsimus, miks ta soovib poliitikas osaleda ja mida ta tahab ära teha.

Tipp-poliitikast taandunud keskerakondlane Ain Seppik nentis, et nagu elus, nii ka poliitikas kingitusi niisama ei anta ning seda ei tasu ootama jääda, et nn vanad ja kogenud poliitikud annaksid oma koha vabatahtlikult käest. «Koht poliitikas tuleb välja teenida. Sellest üksi ei piisa, et inimene on noor ja haritud,» märkis ta.

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestori sõnul pole vahet, kas poliitikasse tuleb mõni täiesti uus nimi noortekogust või tuntud inimene mõnest teisest eluvaldkonnast, edu saavutab kokkuvõttes ikkagi see, kellel on midagi öelda ja tahtmine midagi ära teha. Tegus noor võib tema sõnul poliitikas palju rohkem saavutada kui avaliku elu tegelane, kes vajutab riigikogus lihtsalt nuppu ja allub peasekretäri korraldustele.

Nestori sõnul ei pea noored poliitikud pelgama seda, kui nende seisukohad ei ühti ülejäänud partei liikmetega. «Mina olen ka paljudes küsimustes oma erakonnas vähemuses. Teised austavad minu seisukohti ja mina nende omi. Selliseid olukordi on palju,» rääkis Nestor.

Rahvaliitlane Mai Treial peab poliitikute uue põlvkonna peamiseks kasvulavaks siiski erakondade noortekogusid. Tema sõnul on just noortekogust võrsunud mitmed Rahvaliidu peasekretärid. Noortekogu annab Treiali hinnangul nii esimese koostöö- kui ka juhtimiskogemuse.

Mart Nutt Isamaa ja Res Publica Liidust aga leidis, et noortekogudes kipub olema halb sisekliima, kus kõik peavad üksteist konkurentideks ning sisse on hakanud imbuma komsomolimentaliteet. Nuti arvates on noortekogudest kujunenud karjääriorganisatsioonid, mida kõik üritavad kasutada hüppelauana.

Mis puutub uue partei tekkimise võimalikkusesse, siis Mart Jüssi arvates võttis roheliste erakond viimase vaba niši Eesti poliitikas ja uute parteide jaoks lihtsalt pole enam ruumi.

Temaga ei nõustunud aga näiteks Eiki Nestor, kes usub, et uue protestierakonna tekkimine praeguse võimu vastu on täiesti reaalne. Omaette küsimus on aga, kui kaua selline uus jõud kestaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles