Viola Soiver: kosmeetilised parandused ei too kasu

, TLÜ Viola Soiver avaliku juhtimise lektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Tallinna Ülikooli riigiteadlane Viola Soiver leiab Riigiteaduste blogis, et on viimane aeg alustada sisulist debatti haldusreformi kohta, sest kosmeetilised muudatused soovitud kasu ei too.

Riigikogu valimised keskenduvad peamiselt keskvalitsust puudutavatele teemadele. Kohaliku tasandi probleeme vaadatakse pigem üldistatult. Ühe taolise teemana on tõstatatud küsimus haldusreformist.

Ida-Harjumaa nädalaleht «Sõnumitooja» küsis Harju- ja Raplamaal üheksa erakonna esinumbritelt haldusreformi puudutava küsimuse. Minu huviks ei ole mitte refereerida, mida esinumbrid välja ütlesid, vaid esile tõsta see, et avalike teenuste kvaliteedi tõstmist peeti oluliseks, samas peamise võluvitsana nähti omavalitsuste liitmist.

Omavalitsused saavad tõsta avalike teenuste kvaliteeti läbi nende arendamise. Eestis on strateegilise planeerimise vahendiks arengukava, mis paneb paika eesmärgid ja tegevused nendeni jõudmiseks.

Arengukava peab olema igal omavalitsusel, kuid tänasel hetkel puudub omavalitsusel võimalus iseseisvalt seda realiseerida. Arengukava on pigem soovide nimekiri, kuhu on lülitatud kõik objektid, millele on lootust saada keskvalitsuselt või siis mõnest EL fondist toetust.

Erinevate riikide kogemused näitavad, et kohaliku omavalitsuse sõltumine sihtotstarbelistest eraldistest suurendab omavalitsuse sõltuvust keskvalitsusest. Taolist lahendust on hea kasutada siis, kui erineva tasemega omavalitsusi on vajalik ühtlustada või siis omavalitsuste arengut kiirendada.

Kuid keskvalitsuse suunamisel on ka negatiivsed tagajärjed. Nii nagu liiga suur emahool võib lapsest teha nannipunni, võib ka omavalitsuste liiga suur sõltuvus keskvalitsusest vähendada omavalitsuste vajadust ise mõelda ja strateegiliselt planeerida.

Strateegilise planeerimise üheks eesmärgiks on leida oma nägu ja teistest eristuda. Viimane aga nõuab väga läbimõeldud lähenemist omavalitsuse kui terviku arendamisele.

Aga vaatame Eesti tänast olukorda. Praegune projektipõhine juhtimine sobib eelkõige keskmistele omavalitsustele, kes on ära õppinud oma vajaduste põhjendamise ja saavad keskmiselt sama palju vahendeid keskvalitsuselt või EL fondidest, kui ise investeerimiseks raha välja käivad.

Samas kõige viletsamas majanduslikus seisus omavalitsused keskmiste omavalitsustega võrdselt investeerimistoetusi ei saa, sest tihti puuduvad neil teadmised, kuidas edukalt konkureerida raha saamiseks või siis pole välja panna vajalikku omafinantseeringut. Loogiliselt võttes kõige vähem investeerimistoetusi saavad kõige jõukamad omavalitsused.

Keskvalitsus praeguse keskvalitsuse ja kohalike omavalitsuste eelarvete jaotusega soodustab omavalitsuste arengut. Aga tähelepanu tuleb pöörata sellele, et kõige jõukamad omavalitsused tunnetavad omavalitsuste vähest finantsautonoomiat kõige valusamalt.

Tänu keskvalitsuse toetusele on omavalitsuste riskid kindlamalt maandatud, kuid samas ka tiivad kärbitud. Võimalused ise oma arengut mõjutada on olemas, kuid võimalused kujundatud arengut ka ellu viima hakata, sõltuvad sellest, millised on programmid, millest omavalitsusele toetust küsida. Avatud on küll erinevaid programme, kuid kõigele mõelda ei ole kunagi võimalik.

Keskvalitsuse ja kohaliku omavalitsuse suhted ei ole praeguse valitsuse ajal sisuliselt arutlusel olnud. On küll räägitud omavalitsuste liitmisest, kuid sisulise aruteluni pole jõutud.

Ka Riigikogus 2010. aasta septembris toimunud keskvalitsuse ja kohalike omavalitsuste partnerluse teema riiklikult tähtsa küsimusena näitas, et sisuline debatt sellel teemal peaks algama, sest kosmeetilised parandused ei too soovitud kasu.

Erinevate erakondade esinumbrid Harju- ja Raplamaal rõhutavad toetahtelisi ja väljakujunenud piirkondi. Kuid praegune olukord ei soodusta nende pealehakkamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles