Valitsusparteid välistasid SDE mitme valimislubaduse elluviimise

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip ja Mart Laar.
Andrus Ansip ja Mart Laar. Foto: Toomas Huik

Praegu riigis võimul olevad Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) välistasid Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) mitme valimislubaduse elluviimise.

Reformierakond teatas täna, et on selgelt vastu sotside hindu tõstvale automaksule, vahendas partei pressiesindaja.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Taavi Rõivase sõnul tähendaks sotsiaaldemokraatide väljapakutud automaks autoostjatele lisakulu keskmiselt 3500 euro ehk 55 000 krooni ulatuses.

«Sotsiaaldemokraadid loodavad automaksust saada 103 miljonit eurot aastas ning kui jagada see Eestis esmaregistreeritavate autode arvuga, siis tähendab automaks iga esmaregistreeritava auto kohta keskmiselt 3500 euro suurust ehk 55 000 kroonist täiendavat väljaminekut,» ütles Rõivas.

«Sõltuvalt Eestisse toodavate uute ja kasutatud autode keskmisest hinnast võib sotside plaan tähendada autode hinnatõusu neljandikku kuni poole võrra.»

Rõivase hinnangul ei ole võimalik koguda 103 miljonit eurot automaksu vaid kõige kallimaid autosid maksustades ning see tähendaks läbivat maksustamist enamikele
esmaregistreeritavatele autodele. Rõivase sõnul ei ole Eesti perede eelarved paraku siiski kummist ja seetõttu on vägagi tõenäoline, et automaksu tagajärjel ostetaks tulevikus sama raha eest vanemaid, ohtlikemaid ja keskkonda saastavamaid autosid.

Rõivas märkis, et eriti raskesse olukorda seab see lastega pered, kes on ka ise ajakirjanduses automaksu vastu protesti avaldanud - automaksu tõttu peaksid nad uuema ja turvalisema auto ostmise puhul maksma rohkem või seetõttu isegi sellest loobuma.

«Sel nädalal kogunenud Reformierakonna juhatus välistas kindlalt järgmises valitsusprogrammis astmelise tulumaksu, auto- ja kinnisvaramaksu kehtestamise ja üldise maksukoormuse tõstmise. Vaadates selle mõju peaks need järsud maksutõusud välistama ka kõik sotsid, kellel on süda rinnus - see lööb kõige rohkem tavaliste töö- ja pereinimeste tasku pihta. Reformierakond on selgelt ja üheselt vastu automaksule,» rõhutas Taavi Rõivas.

Eestis registreeriti 2010. aastal esmaselt 28 838 autot, neist 10 294 uusi ja 18 538 kasutatud autot. Kui automaksu tagajärjel autode müük väheneb, kasvab maksusumma ühe
auto kohta veelgi.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Mart Laar ütles, et erakonna eesmärk on järgmises valitsuses hoida Eestit tagasi sotsialismi libisemise eest. Ta juhtis tähelepanu sellele, et kui Reformierakond pakub valijatele turvalist status quo säilitamist, siis Keskerakonna ja sotside programm oma riigi majandust põhja laskvate jagamisskeemidega, astmelise tulumaksu ja Eestile kaela laotava võlakoormaga viiks meid tagasi sinna, kust äsja pääsenud oleme ehk sotsialismi.

«Ärge tulge mulle rääkima mingist sotsiaaldemokraaltikust Põhjala mudelist rääkima, sest Põhjala ise on sellest otsustavalt ära pöördunud. Põhjus selleks on lihtne: raha sai lihtsalt otsa ning ühiskond mõistis, et jagamise kõrval tuleks seda ka teenima hakata,» lausus Mart Laar.

Ta kinnitas, et IRL ei lase Eestit tagasi sotsialismi vajuda - koostöö aluseks teiste erakondadega on arusaam eelarve tasakaalust ning vastutustundlik rahanduspoliitika, ühemõtteline ei astmelisele tulumaksule ning maksukoormuse - konkreetselt tööjõumaksude - kiire alandamine - vastasel korral on uuest majanduskasvust lootusetu rääkida.

«IRL on rahvuslik-konservatiivne erakond, seetõttu oleme ühemõtteliselt vastu ka ettepanekutele minna üle palgaarmeele või tasulisele haridusele,» lausus Laar. Tema sõnul on IRLil omad põhimõtted, millest ei saa taganeda.

«Me ei arva, et Eesti oleks lõplikult valmis saanud. Kindla tuleviku kindlustamiseks on meil vaja reforme jätkata, investeerida haridusse ning iibe kasvu, aga ka aladesse, kust meie majandus selget kasvupotentsiaali omab, nagu info- ja kommunikatsioonitehnoloogia.»

Mart Laari sõnul seisavad kiirelt muutuvas maailmas Eesti ees uued väljakutsed - kuidas jääda iseendaks ning säilitada iseotsustamisõigus, nende eesmärkide nimel tahabki IRL Laari sõnul tööd teha.

«Mart Nutt ütles hiljuti riigikogus peetud kõnes, et Eestil on valida äri-, sotsiaal- või rahvusriigi mudeli vahel. Sellele on üsna lähedal teinegi juba mõne nädala pärast inimeste ees seisev valik: kas lasta vajuda Eestil tagasi minevikku, elada olevikus või julgeda võtta vastu tulevikku suunatud otsuseid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles