Muuli: rahandusministeeriumi analüüs on paratamatult rünnatav

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium.
Rahandusministeerium. Foto: Peeter Langovits.

Ajakirjanik Kalle Muuli tõdes, et rahandusministeeriumis valminud analüüs erakondade valimislubaduste maksumusest on paratamatult rünnatav, kuna ministeeriumit juhib alati mõnda erakonda kuuluv poliitik.

«Töö nõrkus ongi selles, et ministeeriumi paratamatult juhib poliitik, kes kuulub mingisse erakonda, eelmine kord, kui selline analüüs tehti, oli minister Rahvaliitu kuuluv Aivar Sõerd,» meenutas Muuli Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Analüüs on puhtalt vormi poolest rünnatav,» nentis Muuli. «Ühest küljest teeb selle töö keeruliseks sõnastuse segadus erakondade programmis, mis on sageli tahtlik.»

«Eeldusel, et erakonnad käituvad ratsionaalselt, siis rahalisi lubadusi vaadates on Reformierakonnal võimalik koostööd teha IRLiga ja vastupidi, sotsidel ja Keskerakonnal ei ole võimalik oma rahaliste lubaduste valguses oma nägu kaotamata Reformierakonna juhitud koalitsiooni minna,» leidis ajakirjanik Anvar Samost.

«Erakonnad saavad valitsusläbirääkimistel «ratsionaalsusest» hoopis teistmoodi aru. Vastakate valimislubaduste hind pole takistanud Reformierakonnal teha koalitsiooni Keskerakonnaga, kaasama koalitsiooni toetama roheliste hääli, tegema veel varem koalitsiooni IRLi ja sotsiaaldemokraatidega ning 2003. aastal Res Publica ja Rahvaliiduga,» loetles Muuli.

Rahandusministeerium avaldas sel nädalal erakondade valimislubaduste maksumuse analüüsi, mis tekitas kõigis suuremates erakondades peale Reformierakonna pahameelt, kuna erakondade hinnangul näidati nende valimislubadusi tegelikkusest kulukamatena ja Reformierakonna lubaduste hinda tegelikkusest väiksemana.

Ministeerium on tunnistanud, et erakondade programmid ongi tihti väga üldsõnalised ning lubanud avaldada 22. veebruaril erakondade valimisprogrammide mõjude analüüsi ajakohastatud versiooni. Ministeerium lükkas aga ümber meedias kõlanud süüdistused, nagu oleks analüüs poliitiliselt kallutatud ning kinnitas, et analüüsi tegemiseks ei tulnud suuniseid ei rahandusminister Jürgen Ligilt ega ka üheltki erakonnalt.

Rahandusministeeriumi analüüsi saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles