Postimees.ee analüüs: Reformierakond saab 40 kohta

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna suurkogu.
Reformierakonna suurkogu. Foto: Marko Mumm

Kui Eesti Päevalehe tellitud ja avalikustamata metoodikal põhinevad arvutused lubavad Reformierakonnale järgmises riigikogus 47 kohta, siis Postimees.ee analüüs seitse kohta vähem.

Postimehe tellitud Turu-Uuringute ASi viimase, jaanuarikuise küsitluse tulemuste kohaselt saaks oravate järel 30 kohaga paremuselt teise tulemuse Keskerakond, kolmas oleks IRL 18 mandaadiga ja neljas 13 saadikuga sotsiaaldemokraadid.

Arvutus põhineb vaid nende 677 uuringus osaleja ütlustel, kes on lubanud riigikogu valimistel osaleda.

Lõpparvutusest on välja jäetud valimiskünnisest madalama toetusega erakonnad ning üksikkandidaate toetada lubavad isikud, samuti need, kes pole oma otsust parteide vahel veel langetanud.

Üksikkandidaate toetada lubajaid on küll kokku 8 protsenti, kuid riigiteadlased on üksmeelselt leidnud, et tegelikul valimishetkel ei suuda ükski neist isikumandaadiks vaja minevat 4500-6000 häält koguda.

Samuti on siinkohal eeldatud, et väikese toetusega erakondade seas pole kedagi, kes pääseks riigikokku tänu isiklikule ülisuurele toetusele ehk isikumandaadile.

Valikusse jäänud nelja erakonna vahel jaotas Postimees.ee mandaadid samadel põhimõtetel, kui seda tehakse päriselt riigikogu valimistel – kasutades muuhulgas modifitseeritud d’Hondti jada, mis võimendab edukamate erakondade tulemusi.

2007. aasta valimistel sai Reformierakond 31, Keskerakond 28, IRL 19, sotsid 10, Rahvaliit ja rohelised mõlemad 6 kohta.

Seega kasvatavad väljajääjate arvel oma tulemust kolm erakonda, vaid IRLil on oodata eelmiste valimistega võrreldes ühte kohta vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles