Kilk: pärast valimisi peaks võrdlema uuringufirmade usaldusväärsust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Kilk
Rein Kilk Foto: Peeter Langovits

Ettevõtja Rein Kilk leidis erinevatest erakondade toetusuuringutest rääkides, et pärast valimisi võiks võtta luubi alla erinevate uuringifirmade korraldatud küsitlused ja need siis tegeliku valimistulemuse alusel ritta seadma.

«Kas pärast valimisi ei peaks uuringute tegijaid usaldusväärsuse järgi ritta panema, et kes on ebausaldusväärsem, siis mõneks ajaks sealt uuringuid ei telli?» küsis Kilk Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

Riigikogu liige Hannes Astok leidis, et ilmselt pole praegu kellelgi piisavalt raha, et tellida täpseid valimissituatsioone modelleeriv uuring, kus pakutakse inimestele enne vastamist näha vastava valimisringkonna kandidaatide nimekirja.

Kilk prognoosis, et valimistel ei saa kolme suurema erakonna – Reformierakonna, Keskerakonna ja IRLi – valimistulemuse vahe väga suur olema.

Ettevõtja Hans H. Luige hinnangul teeb Marek Strandberg R-tähega erakonnaga sama, mida Villu Reiljan tegi teise R-tähega erakonnaga, ehk surub mõistlikud inimesed erakonnast välja.

Valimistulemuse ennustamisel ei nõustunud Luik Kilgiga. «Mäekõrguse tulemuse teeb Reformierakond, Keskerakond on temaga võrreldav ning IRL jääb kõvasti alla.»

«Küsimus ongi, kas rahvas hääletab Reformierakonna kõrvale kõva koalitsioonipartneri või ei ja Reformierakonnal on oht minna ülbeks. Et Reformierakond ei läheks ülbeks ja et neile õnnestuks ehk mõni reformgi kaela suruda, selleks oleks vaja tugevat partnerit,» sõnas Luik.

«Polariseerumine, mis on toimunud: Reformierakond-IRL ühel pool ja Keskerakond-sotsid teisel pool, on tegelikult hea. Tallinnas on ju sotsid ka nn metakoalitsiooni jäänud, pole kõigilt ametikohtadelt lahkutud ning ka Keskerakond pole neid minema ajanud,» sõnas Kilk.

Kilgi sõnul on tõenäoline Reformierakonna-IRLi edu. «Kahepeale saavad nad 50 millegagi kohta, 40 millegagi saavad Keskerakond ja sotsid kokku. Mulle meeldib, et maailmavaateline heitlus on lõpuks Eestiski kätte jõudnud.»

«Viimased uuringud näitavad, et Reformierakonna ja Keskerakonna tulemus võib tulla üsna tasavägine, kuna Keskerakonna valija tuleb usinamalt välja – valimisaktiivsuse küsimus saab olema üsna kriitiline kõigi erakondade lõikes,» ennustas Hannes Astok.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles