Rohelised hindavad oma valimislubadusi mõistlikeks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Erakond Eestimaa Rohelised on veendunud, et nende valimislubadused on 90 protsendi ulatuses korralduslikud ja mahuvad tavapärase riigieelarvemahu sisse, kuigi tingimusel, et eelarverahasid jaotataks teisiti.

Roheliste parlamendifraktsiooni esimees Valdur Lahtvee ütles, et eile avaldatud rahandusministeeriumi arvutused, millest järeldatakse nagu oleksid Roheliste valimislubadused utoopiliselt kallid, ei vasta tegelikkusele.

Näiteks arvutas ministeerium erakonna välja pakutud kodanikupalga maksumuse 1,34 miljoni inimese järgi, kuigi erakond pakuks palka vaid 900 000 inimesele, kes elavad Eestis ja omavad siinset  kodakondsust, selgitas Lahtvee. Ta juhtis tähelepanu ka asjaolule, et ministeerium pole arvestanud, et kodanikupalgale on pea kolmandiku ulatuses olemas kate praeguste laste- ja toimetulekutoetuste näol ning lisakulu eelarvele oleks selle võrra väiksem.

Puudujäävad kaks kolmandiku leiaksid rohelised põlevkivikasutuse tasu nafta maailmaturuhinnaga sidudes, põlevkivist toodetud elektri aktsiisi korrigeerides ning elektritoorjatele CO2 heitmetasu maksmise kohustust pannes.

Tulumaksuvaba miinimumi tõstmise ja tasuta kõrghariduse lubadused saaks Lahtvee sõnul täita ka praeguse riigieelarve vahenditest, kui selle kulupool ümber vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles