Analüütik: üksikkandidaadid peegeldavad parteide siseprobleeme

Kadri Ratt
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Poliitanalüütiku Andreas Kaju sõnul näitab erakondadesse kuuluvate või varem seal olnud üksikkandidaatide rohkus riigikogu valimiste eel seda, et erakondadel on tõsiseid probleeme oma sisemise kultuuriga.

Ta rääkis ETV saates «Terevisioon», et üksikkandidaatide hulgas on palju endisi erakondade liikmeid ja ka parlamendiliikmeid ning see ei räägi mitte laiematest ühiskondlikest probleemidest, vaid erakondade spetsiifilistest probleemidest oma sisemise kultuuriga, vahendas ERR Uudised.

Näiteks võib see Kaju sõnul olla märk, et parteide sisevalimised ei ole legitiimsed ning inimesed on pettunud.

Kaju rõhutas, et üksikandidaatide osalust valimistel ei maksa naeruvääristada, nagu seda on teinud mitmed juhtivad ajakirjanikud. «Mulle tundub, et me unustame ära, et põhiseaduslik õigus ei ole mitte ainult saada valituks parlamenti, vaid põhiseaduslik õigus ja kõrge väärtus on ka see, et kandideeritakse. Inimene kandideerib ja tal avaneb võimalus tõsta esile mingeid seisukohti, mis muidu ühiskondlikku kandepinda ei leia,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles