Saarts: IRLi sotsid ühineksid alles viimases hädas

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide välireklaam.
Sotsiaaldemokraatide välireklaam. Foto: Raigo Pajula

Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts hindas väga ebarealistlikuks Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning sotsiaaldemokraatide ühinemist suureks vasakpoolseks löögirusikaks, mille ajakirjanik Kalle Muuli eile Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» ideena õhku viskas.

Muuli sõnul on pärast Res Publicaga ühinemist alalhoidlik Isamaaliit muutunud kõvasti vasakpoolsemaks ja populistlikumaks.

Selle pinnalt pakkus ta visiooni Eesti parteimaastiku tulevikust, kus meil on üks tugev parempoolne partei (Reformierakond), üks vähemusrahvuse esinduspartei (Keskerakond) ja üks vasakpoolne jõud.

Saartsi väitel on mõned IRLi valimislubadused nagu näiteks tasuta kõrgharidus ja jutt kodulaenuvõtjate kaitsmisest vasakpoolse või isegi populistliku kõlaga, kuid nende valimisplatvorm tervikuna siiski vastupidises suunas kaldu.

«Seal on populistlikke ideid, aga kui vaadata programmi tervikuna, on see üsna parempoolne, üsna lähedane Reformierakonnale. Seda just sotsiaal- ja majanduspoliitikas. Nad rõhutavad vaid mõnevõrra rohkem riigi rolli kui see on tavaks olnud Reformierakonnal.»

Samuti on Saartsi väitel parempoolne IRLi kuvand ja varasem lähenemine.

«IRLi puhul on küsimus, milliseks kujuneb nende edasine ideoloogia ja põhisõnum. Nende programmist on selgelt näha, et nad pigem otsivad oma uut kuvandit ja põhisõnumit,» rääkis Saarts Postimees.ee’le.

Tema sõnul võib IRLi ja sotside ühinemine toimuda ainult sellisel ülimalt vähetõenäolisel juhul, kus Reformierakond tugevneb niivõrd, et suudab IRLi poliitmaastikult peaaegu täiesti välja süüa, või kui samasse nišši sünnib uus partei, mis samuti IRLi hääled ära võtab.

«Erakond satub olukorda, kus sisuliselt on küsimus valimiskünnise ületamises. Kui tuleb uus parempoolne partei, mis hõivab nende nišši, siis tuleb liitumine siiski pigem nendega kui sotsidega,» rääkis Saarts.

Isikute tasandil IRLil ja sotsidel tema teada suuri vastuolusid pole, küll aga on selge, et kui ühes parteis on valdavalt parem- ja teises vasakpoolselt mõtlevad inimesed, siis ühise keele leidmine saab olema keeruline, kui mitte võimatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles