Riigikogu valimistel saab hääletada üle 963 000 Eesti kodaniku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelolevatel valimistel peaks valimiskasti lastavate sedelite arv e-hääletuse võimaluste tõttu oluliselt vähenema.
Eelolevatel valimistel peaks valimiskasti lastavate sedelite arv e-hääletuse võimaluste tõttu oluliselt vähenema. Foto: Sille Annuk

Siseministeeriumi andmetel saab 6. märtsil toimuvatel riigikogu valimistel osaleda üle 963 000 Eesti kodaniku.

Siseministeeriumi pressiesindaja ütles BNSile, et Eestis on reedestel andmetel 912 565 hääleõiguslikku valijat, neist 403 523 on mehed ja 509 042 naised. Eestlasi on valijate hulgas 702 228 ja mitte-eestlasi 170 589, 39 748 inimese rahvus pole teada.

Lisaks saab riigikogu valimistel osaleda 50 787 hääleõiguslikku Eesti kodanikku, kes elavad välisriigis.

Siseministeeriumi rahvastikutoimingute osakonna juhataja Enel Pungase sõnul läks valijate nimekiri reede kesköösel lukku elukoha andmete mõttes – seega kasutatakse valimistel aadressi, mis inimesel oli rahvastikuregistris 4. veebruaril. Elukoha aadressiandmetes hiljem tehtud muudatusi arvesse ei võeta.

Valijate nimekirjades toimub Pungase sõnul mõningasi muutusi siiski veel kuni valimispäevani. Näiteks lisatakse valijaid nimekirja kodanike lisandudes, nimekirjast tuleb kustutada aga surnud ning need, kes kodakondsusest loobuvad. «Seega selgub lõplik valijate arv alles valimispäeval,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles