Samost: IRLi valimiskampaania võib partei põhitoetajaile vastumeelne olla

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi volikogu ja valimiskonverents, kus tehti teatavaks riigikogu valimiste esinumbrid.
IRLi volikogu ja valimiskonverents, kus tehti teatavaks riigikogu valimiste esinumbrid. Foto: Liis Treimann

Ajakirjanik Anvar Samost leidis TV3 saates «Kolmeraudne», et Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) seekordne valimiskampaania võib oma stiili ja meetodite poolest partei põhivalijaile vastumeelne olla.

Samosti hinnangul on nende valimiste suurim probleem selles, et puudub keskne teema, mille üle parteid vaidleks ning mis valijate seas kirgi kütaks.

Suhtekorraldaja Ott Lumi leidis, et nende valimiste tulemust ei tee ära üks konkreetne skandaal. «Valimiste sisukuse puudus tuleb erakondade passiivsusest, mille põhjus on selles, et viimase valitsemistsükli jooksul on erakondade jõuvahekorrad paika loksunud ja välja kujunenud. Parteide reitingud pole eriti muutunud.»

Samost ei uskunud, et IRL viimastel kampaanianädalatel midagi senisest erinevat ette võtab, et tunduvalt paremat valimistulemust saavutada. «IRLi valimiskampaania stiilivõtted, mis on justkui Keskerakonnalt laenatud, võivad nende põhitoetajaile vastumeelsed olla.»

Ott Lumi tõi välja, et IRL on juba mõne aja eest otsustanud liikuda oma loosungitega märksa rohkem tsentrisse ning eristuda Reformierakonnast. «See ei pruugi olla pikas plaanis vale, küsimus on, kas nad kommunikeerivad sel korral selle muutuse oma valijaile ära.»

«Normaalsete demokraatiate ajalooline kogemus näitab, et valimiskampaania mõjutab reaalselt 10-15 protsendi valijate eelistusi. Meil on kampaania roll erakondade jaoks peamiselt oma valijate mobiliseerimine,» selgitas Lumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles