Moskva kritiseeris mittekodanike kõrvalejäämist riigikogu valimistelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp.
Venemaa lipp. Foto: AP / Scanpix.

Vene välisministeerium kritiseeris kolmapäeval Eestit selle eest, et mittekodanikud ei saa riigikogu valimistel osaleda.

«Praegune parlamendivalimiste kampaania toimub Eestis juba tuttava stsenaariumi kohaselt,» vahendas uudisteagentuur Interfax ministeeriumi pressiteadet. «Ligi 100 000 riigi alalist venekeelset elanikku, kes korralikult makse tasuvad, on jäänud kõrvale poliitilisest elust ja jäetud ilma õigusest mõjutada valimiste tulemusi Eesti vabariigi seadusandlikku organisse.»

Ministeeriumi teate kohaselt on sellise olukorra põhjuseks «paljuski Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) demokraatlike institutsioonide ja inimõiguste büroo (ODIHR) ja OSCE rahvusvähemuste ülemkomissariaadi niinimetatud ekspertide distantseerunud seisukoht, kes eelistavad mitte märgata tõsiseid inimõigusrikkumisi Balti riikides».

Vene välisministeerium avaldas üllatust selle üle, et ODIHRi raport, milles analüüsitakse valimiseelset olukorda Eestis, keskendub üksnes valimisprotsessi positiivsetele aspektidele ning märkimisväärse osa elanikkonna eemalejäämist valimistest mainitakse vaid nentivas võtmes

«Sel taustal annab ODIHRi hiljutine demonstratiivne ja isegi väljakutsuv otsus mitte saata Eesti parlamendivalimistele täiemahulist monitooringumissiooni tunnistust topeltstandardite praktika säilimisest, mis omakorda toob kaasa usalduse languse ODIHRi ja OSCE vastu tervikuna, näitab büroos kasutusel olevate protseduuride ning OSCE inimõigusinstitutsioonide ja monitooringumehhanismide ebaobjektiivsust ning angažeeritust,» leidis Vene välisministeerium.

Samuti viitas ministeerium, et Lätis ja Eestis on ligi pool miljonit mittekodanikku kõrvale jäetud poliitilisest elust ning ilma jäetud tervest reast sotsiaalsetest ja majanduslikest õigustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles