Nestori kiri toetajatele: sotside valijameestel on presidendi valimisel ilmselt kaalukeele roll

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor riigikogu esimeses hääletusvoorus tulemusi ootamas.
Eiki Nestor riigikogu esimeses hääletusvoorus tulemusi ootamas. Foto: Sander Ilvest

Presidendivalimiste riigikogu esimeses hääletusvoorus kandideerinud ja seal 40 häält kogunud Eiki Nestor (SDE) saatis oma toetajatele kirja, milles avaldab tänu toetuse eest. Mis aga puudutab tema võimalikku kandideerimist valimiskogus, siis selles osas jätab ta otsad lahtiseks.

Nestori kiri täismahus:

Head sõbrad!

Suur aitäh teile toetuse eest presidendivalimiste kampaanias! See oli minu jaoks väga oluline ning annab mulle jõudu edasisekski.

Sotsiaaldemokraadid pidasid kokkuleppest kinni - meie teame, et ilma koostöötahteta poliitikas tulemusi ei saavuta. Hääletus näitas aga seda, et Reformierakonnal on isekeskis, mille üle arutada.

Nagu te juba teate, siis sel korral ei õnnestunud riigikogul presidenti valida. Välja on käidud erinevaid põhjuseid, miks nii läks. Põhiline on olnud ebapiisav poliitiline tahe leida ühine kandidaat, keda toetada. Üksmeel jäi leidmata ja riigikogus presidenti valida ei suudetud. 

Meilt on palju küsitud, miks sotsiaaldemokraadid riigikogu teises ja kolmandas voorus Siim Kallast toetasid. Presidendi äravalimiseks tuleb nii või teisiti teiste erakondadega koostööd teha. Selleks, et saada teiste toetust, peame olema ise valmis mingil hetkel ka neid toetama.

On tõsi, et koostööettepaneku Reformierakonnale tegime meie, kuigi peaministriparteil on riigikogus suurim fraktsioon ja tegelikult on neil kõige paremad võimalused ühiskandidaadi leidmise protsessi juhtimiseks.

Sotsiaaldemokraadid pidasid kokkuleppest kinni - meie teame, et ilma koostöötahteta poliitikas tulemusi ei saavuta. Hääletus näitas aga seda, et Reformierakonnal on isekeskis, mille üle arutada. Olgu öeldud, et meie koostöökokkulepe käis rigikogu hääletusvoorude kohta. Seda millistel tingimustel me teiste erakondadega valimisogus koostööd teeme, peame alles üheskoos otsustama.

Nüüd on Vabariigi Presidendi valimise ülesanne valimiskogul, mis koguneb 24. septembril Tallinnas. Seal tuleb riigikogu liikmetel ja kohalike omavalitsuste volikogude esindajatel saavutada üksmeel ning valida Eestile järgmine president.

Olen pidanud vastama küsimustele, kas sotsiaaldemokraadid esitavad valimiskogule oma kandidaadi või keda oleme valmis toetama. Loomulikult ei saa Sotsiaaldemokraatlikus Erakonnas nii põhimõttelist küsimust otsustada kitsas ringis. Seda kõike peame alles arutama nii erakonna juhatuses kui ka koos fraktsiooni ja valijameestega, kes 24. septembril presidenti valima hakkavad.

Ükskõik, millise otsuse me üheskoos langetame, on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valijameestel presidendi valimisel tähtis, tõenäoliselt isegi kaalukeele roll. 

Loodan teiega lähema paari nädala jooksul kohtuda ja edasiste sammude osas nõu pidada. Minu head kolleegid võtavad teiega koosolekute kokkuleppimiseks juba lähiajal ühendust.

Peatse kohtumiseni!

Eiki

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles