Poliitikud: järgmine parlament kehtestab tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse

Kadri Ratt
, kadri.ratt@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tegevusalade lõikes juhtub enim tööõnnetusi metallitööstuses ning ehitussektoris.
Tegevusalade lõikes juhtub enim tööõnnetusi metallitööstuses ning ehitussektoris. Foto: SCANPIX

Ametiühingute Keskliidu eestvedamisel korraldatud erakondade sotsiaaldebatil kinnitasid kõik osalenud poliitikud, et toetavad tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse (TÕKK) loomist. Samas ei täpsustanud nad, millisel kujul nad kindlustust ja selle rahastamist näevad.

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor märkis, et tööõnnetuste ja kutsehaigustega seotud kulud on täna suur koorem nii pensioni- kui ka ravikindlustusele. Tegelikult on tema sõnul selge, et see valdkond vajab omaette kindlustussüsteemi, mis motiveeriks tööandjaid looma tervislikke töötingimusi, vahendas ametiühingute keskliit.

«Tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustust on arutatud varsti juba 20 aastat ja alati on jäänud asi seisma, kuna tööandjad ei ole olnud nõus selle eest maksma. Tänaseks on aga üsna selge, et ilma selleta tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustus tööle ei hakka,» tõdes Nestor.

Debatil Keskerakonda esindanud Peeter Laasiku sõnul peavad TÕKKi olema sisse kavandatud mehhanismid, mis muudavad investeeringud töökeskkonna parandamisse tööandjale kasulikuks. «Tuleb mõelda sellele, kuidas motiveerida tööandjaid investeerima töökeskkonna arendamisse, aga ka tööõnnetusi ja kutsehaigusi registreerima,» märkis ta.

Reformierakondlane Taavi Rõivas kinnitas samuti erakonna plaani kehtestada TÕKK, aga tõdes, et lõpliku lahenduseni jõudmine nõuab ilmselt valitsuse, ametiühingute ja tööandjate vahel pikki ja tuliseid vaidlusi.

«Nagu ikka, peitub saatan ilmselt siingi detailides, mistõttu on täna raske öelda, milliseks uus kindlustusskeem täpselt kujuneb. See on valdkond, kus tuleb olla üle emotsionaalsetest loosungitest ning teha otsuseid, lähtudes põhjalikest analüüsidest,» nentis ta.

Hetkel viibki poliitikauuringute keskus Praxis Rõivase sõnul rahandusministeeriumi tellimusel läbi uuringut selle kohta, millised oleksid TÕKKi erinevate rahastamisskeemide võimalikud mõjud.

Tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse vajalikkust ning valmistolekut selle toetamiseks kinnitasid ka erakonna Eestimaa Rohelised esindajad Maret Merisaar ja Aleksander Laane. «Rahva tervisesse panustavad riigid tulid majanduskriisist valutumalt välja. Rohelised soovivad, et ka Eesti asuks nende riikide sekka ja loodab, et tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse eelnõud hakatakse arutama juba 2011. aasta kevadel,» märkis Laane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles