IRLis tegi suurema hüppe Indrek Raudne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

IRLi tänavuse valimisnimekirja suurim tõusja on Indrek Raudne, suurim kukkuja aga Albu vallavanem Kalju Kertsmik. Varasemast palju kehvema positsiooni on tänavu saanud mitmed tuntud poliitikud.

Indrek Raudne hüpe võrreldes eelmiste valimiste nimekirjaga oli 109 koha võrra kõrgemale, platseerudes eelmise viimase koha asemel tänavu 16-ndaks. Vahepeal poliitikast eemal olnud mees asus viimaseid kohalikke valimisi juhtima Tallinna linnavolikogus IRLi fraktsiooni.

Teisena tegi kõrge hüppe siseminister Marko Pomerants, kes tõusis 86 koha võrra ehk endiselt 100. kohalt tänavu 14-ndaks.

Nimekirjas parandasid palju oma asukohta veel Enno Vinni (+67 võrra, nüüd 45. positsioonil), omavalitsustegelane Kurmet Müürsepp (+46), erakonna endine peasekretär, nüüd poliitsekretär Margus Tsahkna (+39 kohta), endine Karksi-Nuia koolijuht Kalle Vister (+37), Põltsamaa linnavolikogu liige Toivo Peets (+29), Narva linnavolikogu endine liige Ants Pauls (+28), Toila vallavanem Tiit Salvan (+26).

Eelmiste valimistega võrreldes paremalt positsioonilt stardivad tänavu ka Elle Kull (+24 kohta, tänavu 33.) ja Tarmo Kruusimäe (+23 kohta, nüüd 31.).

Kukkunud ministrid

Eelmiste valimiste esikümnest on välja jäänud ka Taavi Veskimägi, kes siirdus aasta tagasi riigikogust Eleringi juhtima. Seevastu on esikümnesse kõrge hüppega saanud riigikogu liikmed Margus Tsahkna (+39), Erki Nool (+19), Sven Sester (+14) ja erakonna peasekretär Ken-Marti Vaher (+10).

Suurima languse valimisnimekirjas tegi Albu vallavanem Kalju Kertsmik (-61 kohta). Talle järgneb kunagine majandusminister, nüüd Tallinna Lennujaama nõukogu juht Toivo Jürgenson, kes 2007. aastal uhkeldas veel 12. kohal, nüüd aga jäi 64-ndaks (kukkumine -52 kohta).

Märkimisväärselt kehvemal kohal on ka Toomas Takkis (-33 kohta), näitleja Merle Jääger (-31), riigikogu liige Peeter Tulviste (-31), arst Matti Tarum (-30) ning siseministri nõunik Jan Trei (-24).

Varem kõrgetel kohtadel olnutest on sel korral aga tagasihoidlikuma stardipositsiooni saanud eelmisel korral esikolmikus olnud haridusminister Tõnis Lukas (-12 kohta, nüüd 15.) ja kaitseminister Jaak Aaviksoo (-9 kohta, nüüd 11.). Tuntumatest on languse läbi teinud ka Andres Herkel (-14), Trivimi Velliste (-21), Lauri Vahtre (-9), Mart Nutt (-15).

Nimekirjast on tänavu üldse välja jäänud riigikogu liikmed Tarmo Kõuts ja Mari-Ann Kelam.

Tuttavad «uustulnukad»

IRLi tänavuses valimisnimekirjas on 63 nime, kes on vähemal või enamal määral uustulnukad võrreldes eelmise, 2007. aasta parlamendi valimiste nimekirjaga. Neist osa – näiteks Reet Roos, Tõnis Palts, Nelli Kalikova, Imre Rammul – pole aga sugugi tundmatud, pigem poliitikast vahepeal hinge tõmmanud inimesed. Samuti ei saa uustulnukateks pidada eelmisel korral IRLiga koos riigikokku mitte kandideerinuid Haldo Oravast, Aare Andersoni või Jüri Saart.

Erakonna ridadesse poliitikas kätt proovima on aga kutsutud rahvusooperi lavastaja Neeme Kuningas, pärimusmuusika eestvedaja Ando Kiviberg, NO99 teatri endine juht Kaarel Oja, Tallinna koolijuht Hendrik Agur, riiklik lepitaja Henn Pärn.

Nimekirja lõpp ongi juba puhtalt uustulnukate päralt, neist tuntumad on ajakirjanik Juku-Kalle Raid, ERSO vallandatud direktor Andres Siitan ja Reformierakonna valimisnimekirjast väljajäänud riigikogu liige Robert Antropov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles