Toomla: sotsid on muutunud parempoolsemaks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits/Postimees

Politoloog Rein Toomla valimisplatvormide analüüsist tuleb välja, et sotsid on eelmiste valimistega võrreldes muutunud parempoolsemaks.

«Kuigi Sven Mikser lubas nihutada esimeheks saades sotsid vasakule, näitab natuke kiretum analüüs, et seda ei ole juhtunud. Ka nemad näevad oma uut algust ennekõike selliste poliitikate toetamisel, mida Euroopas hinnatakse parempoolseks,» märkis Toomla.

« Tervikuna on nad muidugi vasemal kui skaala keskpunkt, aga nad on eelmiste valimistega võrreldes muutunud natuke parempoolsemaks,» lisas Toomla.

«See on täielikult vastuolus nende retoorikaga, mis võtab appi programmis nende arvates kõige mõjuvamad seisukohad. Vasakpoolse retoorika varjus ollakse justkui valmis ka paremvalitsuseks,» ütles Toomla.

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor märkis, et ilmselt on suur erinevus, kas valimislubadusi jagatakse majanduskasvu ajal või sellest väljatulemise hetkel. «Ehk siis tegelik seis riigis ei luba erakondadel 2007. aastaga võrreldes samavõrd ohtralt lubadusi jagada. Ja see on igati arusaadav.»

Nestori sõnul on sotsiaaldemokraadid alati loonud süsteemset ja jätkusuutlikku sotsiaalpoliitikat, mis tähendab põhiliselt riigipoolsete kohustuste võtmist. «Parempoolne sotsiaalpoliitika jagab raha siis, kui seda on, isikliku avalduse alusel.»

«Meie näeme uut algust eelkõige selles, et majanduskasvuga koos peab kasvama ka sotsiaalne turvatunne ja kui me ühiskonnas loodud rikkust kohe inimesteni ei vii, muutub ka majanduskasv mitte ainult mõttetuks, vaid ka pikas perspektiivis olematuks,» sõnas Nestor.

«Selles mõttes on SDE kaasaegne euroopalik keskkohast vasakule jääv erakond,» märkis Nestor.

Toomla analüüsis Postimees.ee palvel Eesti erakondade valimisplatvormide paiknemist parem-vasak skaalal. Selgus, et kõik erakonnad on tsentris, kuid võib märgata väiksemaid maailmavaatelisi erinevusi. N-ö parempoolsema grupi moodustavad nende seas Reformierakond ja Rahvaliit, keskel on IRL ja sotsid ning vasakul Keskerakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles