IRL: me pole vasakul, nagu Toomla pakkus

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisuse liikme Indrek Raudse sõnul on nad sotsidest ja Rahvaliidust parempoolsemad, kuigi politoloog Rein Toomla valimisplatvormide analüüs näitas vastupidist.

«Kuidas suhtuda IRLi paigutamisse tsentrierakonnaks, siis sotsidest ja eriti Rahavaliidust asume nende valimisprogrammi arvestades me kindlasti paremal,» leidis ta.

Raudne luges Toomla analüüsist välja, et IRL ei ole ainsa erakonnana muutnud 2007. aasta ja 2011. aasta riigikogu valimiste vahelisel perioodil oma seisukohti.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisuse liikme Indrek Raudse sõnul räägib partei oma valimisplatvormis küll kulude suurendamisest ja majandusse sekkumisest, kuid Euroopa teiste konservatiivide eeskujul ning eesmärgiga edendada paremtsentristlikke väärtusi.

Raudne luges politoloog Rein Toomla erakondade valimisplatvormide analüüsist välja, et selle IRL ei ole ainsa erakonnana muutnud 2007. aasta ja 2011. aasta riigikogu valimiste vahelisel perioodil oma seisukohti.

«Kuidas suhtuda IRLi paigutamisse tsentrierakonnaks, siis sotsidest ja eriti Rahavaliidust asume nende valimisprogrammi arvestades me kindlasti paremal,» leidis ta.

IRL põhilubadused neil valimistel on emapension, tasuta kõrgharidus, riigieelarve tasakaalu viimine ja meetmete rakendamine kodukulude alandamiseks, millest viimast võib Raudse väitel pidada esimesel pilgul riigi sekkumiseks majandusse.

«Kuid monopolide ohjeldamine, kartellivastane võitlus ja energiasäästu stimuleerimine riigi toetusvahenditega on selgelt olnud Euroopas paremtsentristlike konservatiivsete erakondade pärusmaa,» märkis ta.

«Emapension ja tasuta kõrgharidus on loomulikult riigi kulude suurendamine, kuid väga selgelt paremtsentristlike konservatiivsete väärtuste edendamisega seotud.»

Rein Toomla ise pakkus, et IRLi teiste erakondadega võrreldes vasakpoolsemaks muutumine tuleneb nende noorema partneri staatusest valitsuses.

«Nad ei tunne ennast väga vastutajana ja võivad kergemini erinevaid asju lubada,» rääkis Toomla.

«Parempoolseimaks riigikoguerakonnaks olles oli Isamaa või Isamaaliit alati valitsuse juhtiv jõud, nüüd aga on nad olnud neli aastat noorem partner. Võib-olla on see sundinud teda Reformiga ka parem-vasakskaalal kohta vahetama, kes on ise varem olnud valitsustes noorem partner.»

Toomla analüüsis Postimees.ee palvel Eesti erakondade valimisplatvormide paiknemist parem-vasak skaalal. Selgus, et kõik erakonnad on tsentris, kuid võib märgata väiksemaid maailmavaatelisi erinevusi. N-ö parempoolsema grupi moodustavad nende seas Reformierakond ja Rahvaliit, keskel on IRL ja sotsid ning vasakul Keskerakond.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles