Galerii ja video: Keskerakonna volikogu arutas põhikirja muudatusi

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põltsamaal kogunes täna ennelõunal Keskerakonna volikogu, kes arutas kongressi eel mitmeid tähtsaid küsimusi. Teiste teemade seas tuli jutuks ka erakonna põhikirja muudatus, mille kohaselt ei arvataks kriminaalkaristuse saanud erakonna liikmeid enam automaatselt partei ridadest välja.

Öösel Pariisis toimunud traagiliste sündmuste tõttu algas volikogu leinaseisakuga. Seejärel oli aeg esimeseks päevakorrapunktiks ehk esimehe poliitiliseks avalduseks.

Pärast raske haiguse ületamist ratastoolis olnud esimees Edgar Savisaar läks erakonnakaaslaste ette karkudel. Kõnepulti jõudes täitus saal keskerakondlaste marulise aplausiga.

Savisaar kõnepulti minemas. Foto: Eero Vabamägi.
Savisaar kõnepulti minemas. Foto: Eero Vabamägi. Foto: Eero Vabamägi

«Keskerakonnalt nõutakse riigivõimu juurde laskmise eeltingimusena kaht asja: loobuge Savisaarest ja muutke poliitikat. Ettevaatlikumad hoiatavad, et see võib tähendada Tallinnas ja mujal võimu kaotust. Kusjuures päris pikaks ajaks. Ei välista, et neil on õigus,» rääkis Savisaar oma kõnes. Senise poliitika muutmine tähendaks esimehe hinnangul aga loobumist kõigest, mille poolest keskpartei teistest erineb.

Keskerakonna esimees tõi lisaks võrdluse suurriikidega: kurdetakse, et Keskerakond pole 8 aastat võimul olnud, aga samas ei tohi unustada, et USA demokraadid olid opositsioonis 12 aastat ja Inglise leiboristid 18 aastat.

Foto: Eero Vabamägi

«Iga hinna eest võimule saamise printsiip pole kunagi olnud Keskerakonna sisu ega stiil,» sõnas Savisaar, lisades, et selline stiil on pigem omane sotsiaaldemokraatidele. «Iga kord on nad pärast seda kaotanud valimised, pidanud vahetama esimeest, mõnikord ka erakonna nime,» oli ta kriitiline.

Nagu tavaks, jätkus Savisaarel kriitikat kõigi valitsusparteide suunas ning ta kinnitas, et Keskerakond läheb järgmistel riigikogu valimistel tingimata võitu püüdma.

«Küsimus erakonna esimehest on niisiis küsimus sellest, kellega ja kelle juhtimisel õnnestub saada rohkem hääli,» kommenteeris Savisaar napilt ka peatseid erakonna esimehe valimisi.

Muudatuste saatus otsustatakse kongressil

Keskerakonna põhikirja muudatuste töörühma juhi Kadri Simsoni sõnul lähevad erakonna põhikirja muudatused otsustamiseks kongressile. Kui kongressi delegaatidest kaks kolmandikku nende poolt hääletab, viiaksegi muudatused põhikirja sisse.

Üks muudatustest tähendaks seda, et kriminaalkaristuse saanud erakonna liiget ei arvata enam automaatselt välja, vaid teda võib erakonnast välja visata, kui juhatus leiab, et see vajalik on. «On erineva tahtlikkusega kuritegusid. Hea näide on endine kaitseminister Margus Hanson,» põhjendas Simson muudatuse vajalikkust.

«Reformierakond teda välja ei arvanud, vastupidi, andis talle võimaluse kandideerida uutel valimistel. Keskerakonna puhul oleks väljaarvamine automaatne nagu surm,» jätkas Simson.

Juhul, kui riigikohus Priit Toobali süüdi mõistab, kas ta võiks Simsoni hinnangul siiski erakonnas jätkata? «Ma ei hakka kedagi enne süüdi mõistma, kui seda on teinud kohus.»

Tänase volikogu päevakorras olid erakonna põhikirja muutmise ja täiendamise ettepanekute arutelu, erakonna programmi muutmise arutelu, kongressi päevakorra paikapanemine ja päeva lõpetasid volikogu liikmete sõnavõtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles