Herkel: Vabaerakond on tsentrist paremal

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakonna esimees Andres Herkel
Vabaerakonna esimees Andres Herkel Foto: Mihkel Maripuu

Vabaerakonna esimees Andres Herkel märkis oma blogis, et nädalavahetusel vastu võetud  uus manifest väldib teadlikult traditsioonilist ideoloogiamääratlust, kuid tekst juhatab erakonna positsiooni tsentrist paremale. 

Herkel leiab, et Eesti poliitikas pole puudust end traditsioonilisele parem-vasak skaalale asetanud erakondadest. «Puudus on loovusest, et teisiti mõelda ja kartellierakondade filosoofiale värskendust pakkuda. /--/ See, mida Eesti vajab, on «tervemõistuslik normaalsus» – selline ühiskond, kus usaldus ja omavastutus teevad haiglase ülereguleerimise lihtsalt mõttetuks. Vajame idealismi künismi ja pessimismi asemele,» märgib Herkel.

Tema sõnul väldib manifest «Vaba on olla parem» teadlikult traditsioonilisi ideoloogiamääratlusi. «Kui aga kellelgi seda väga vaja läheb, siis juhatab tekst meid esimesele teeotsale, mis jääb tsentrist paremale,» täpsustas ta.

Manifestis öeldud «Vabaerakond on XXI sajandi rahvameelne eduerakond» selgitas ta nii: «Meie meelest on need sõnad vabamad ja ka selgemad kui aastakümneid ideoloogiavangis kõlkunud liberalism, konservatism ja sotsialism.»

Herkel lisas, et poliitikaloome ja selle otsing ei ole Püha Graal või seni leidmata spunk, vaid pidev igapäevane töö selgete eesmärkide nimel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles