Sotsid otsustasid koalitsioonis jätkata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) volikogu otsustas täna salajasel hääletusel koalitsioonis jätkata, otsuse poolt hääletas 35 ja vastu 25 volikogu liiget.

SDE volikogu otsustas koalitsiooni jäämise või võimuliidust lahkumise salajasel hääletusel. Volikogu liikmed pidid vastama küsimusele: «Kas SDE peaks jätkama praeguses valitsuskoalitsioonis koos Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liiduga.» Vastata sai kas «jah» või «ei».

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski ütles pärast volikogu otsust ajakirjanikele, et tema hääletas koalitsiooni jäämise poolt. Ossinovski sõnul saab koalitsioonileping tänu Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liiduga peetud läbirääkimistele palju uusi punkte juurde, mis on kokkuvõttes hea saavutus.

Ta tõdes samas, et volikogus toimunud hääletus näitas, et erakonnas on palju rahulolematuid inimesi ja see annab mõtlemisainet.

Ossinovski sõnul on sotsiaaldemokraatide algatatud koalitsioonileppe avamine uus tase Eesti poliitikas ning on aidanud valitsuse poliitikat paremaks muuta.  

Ossinovski sõnul otsustas volikogu valitsusliitu püsima jäämise poolt hääletada muuhulgas just sellepärast, et sotsiaaldemokraadid näitasid oma tegevusega, et  koalitsioonilepe ei ole kivisse raiutud dokument, mis lepitakse ükskord nelja-aastase perioodi alguses kokku ja hiljem kõiksugu head ja mõistlikud ideed jäävad arvestamata ainult sellepärast, et pole algselt jõudnud koalitsoonilepingusse.

«Arvan, et see on põhimõtteliselt uus tase Eesti valitsuste tegemisel. Arvan, et koalitsioonilepe peakski olema selline dokument, mis võimaldab partneritel intensiivse töö tulemusena ka uusi kokkuleppeid sõlmida,» rääkis Ossinovski pärast volikogu ajakirjanikele.  

Ta tõdes, et  igasugune kokkulepe on kompromiss, kuid SDE jaoks on selge, et praegune koalitsioonilepe koos sinna esitatud täiendustega on oluliselt parem leping, kui kevadel sõlmitu. «Meie jaoks on olulised teemad kokkulepe õpetajate palga tõstmise osas 120 protsendini Eesti keskmisest. Samuti see, et põllumajandussektori toetuseks luuakse eraldi kriisirahastusmeede, mis võimaldab raskustesse sattunud põllumajandustootjatel keerulisemad ajad üle elada,» rääkis Ossinovski.   

Ta tõstis esile ka ideed ääremaastumise vähendamiseks, märkides nii haldusreformi põhimõtete täpsustamist kui ka kokkulepet suurendada kohalike omavalitsuste finantseerimist tasandusfondi suurendamise teel. «Oluline on ka kokkulepe, et järgmiseks kevadeks jõuame selge otsuseni riigiasutuse väljaviimisest linnadest maakondadesse, mis toob maakondadesse töökohti, samuti kokkulepe, et samaks ajaks on osa avaliku sektori töökohtadest - 3000 töökohta - saanud võimaluse kaugtööks,  et ka väljaspool Tallinnat elavad inimesed saaksid avalikus sektoris rohkem tööd,» rääkis Ossinovski.  

Ta tunnistas, et mõnes küsimuses on võimuliidu partneritega kokkuleped olnud väiksemas mahus, kui sotsiaaldemokraadid oleksid soovinud. «Teatavasti oleme me seisukohal, et Eestis tuleks jõuliselt tõsta tulumaksuvaba miinimumi selleks, et kergendada kuni keskmist palka teenivate inimeste maksukoormust. Meil on kindel kokkulepe nii Taavi Rõivasega kui ka Margus Tsahknaga selle kohta, et me järgmise riigieelarvestrateegia koostamisel järgmisel kevadel jõuame ka tulumkasuvaba miinimumi tõstmise osas kokkuleppele ning selleks ajaks otsime selle tarvis majanduslikult vastutustundilikud katteallikad,» lisas Ossinovski.

Hääletusele eelnes mitu tundi kestnud emotsionaalne arutelu. Kuigi saalis peetud kõned ukse taha ei kostnud, oli koridoris ootavatele ajakirjanikele hääletoonist aru saada, et mõni kõne oli päris emotsionaalne.

Enamik volikogul kõnedega esinenud sotsiaaldemokraatidest ministreid kaldus oma kõnedes koalitsioonis jätkamise poole, kuid väliskaubandusminister Urve Palo ütles Postimehe andmetel, et kui praegune koalitsioon jätkab, siis tema lahkub ministrikohalt.

Sotside juhatuse liige, kaitseminister Sven Mikser ütles enne hääletust Postimehele, et tema on koalitsioonis jätkamise poolt. «Kui on olemas toimuv koalitsioonileping ja me saame seda veel täiendada, siis ei näe mina küll mingit põhjust koalitsioonist lahkumiseks,» ütles Mikser. Ta lisas, et tema hinnangul peaks erakonna esimees Jegveni Ossinovski ise kindlasti asuma valitsuse liikmeks, kuna kujunenud tava järgi peavad koalitsioonierakondade esimehed ka ministriametit.

Sotside endine esimees, riigikogu maaelukomisjoni esimees Ivari Padar ütles Postimehele, et tema pooldab pigem koalitsiooni jäämist. «Kuni ei ole selget varianti laual, mis saab edasi ja kuidas uut koalitsiooni moodustada, siis ei tasu lahkuda,» ütles Padar Postimehele. Padar pidi enne hääletust volikogult lahkuma, et osaleda endiste põllumajandusministrite kohtumisel.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Inara Luigas märkis pühapäeval erakonna volikogul, et praegune poliitiline olukord vajab värsket õhku. Luigas nimetas praegust olukorda sumbunuks ning lisas, et kui sotsiaaldemokraadid ei too nüüd sellesse värsket õhku, siis sumbuvad nad ka ise.

Enne volikogu kogunenud sotsiaaldemokraatide juhatus koalitsiooni jäämise küsimust ei hääletanud ja jättis selle volikogu otsustada. Postimehe andmetel oli juhatuse koosolekul nii pooldajaid kui ka vastaseid. Vastased olid juhatuse koosolekul kerges ülekaalus, kuid kõlama jäi europarlamendi saadiku Marju Lauristini seisukoht, et koalitsioonis tuleks jätkata.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogu on erakonna kõrgeim organ üldkogude vahelisel ajal. Volikogusse kuuluvad erakonna juhatuse liikmed, riigikogu fraktsiooni liikmed ning iga piirkonna valitud esindajad. Volikogu praegune koosseis on 67-liikmeline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles