Sotside volikogu kogunes koalitsiooni saatust otsustama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) pühapäeva hommikul kogunenud juhatus jättis koalitsioonis jätkamise või mittejätkamise volikogu otsustada.

Postimehe andmetel kaldus juhatus pigem koalitsioonist lahkumise suunas.

SDE juhatuse liige Heljo Pikhof ütles pärast juhatuse koosolekut, et juhatus ei kujundanud ühtset seisukohta SDE võimuliidus jätkamise või sealt lahkumise osas. «Eks selle otsustab nüüd volikogu,» ütles Pikhof  BNS-ile.

Ka riigikogu esimees Eiki Nestor kinnitas pärast juhatuse koosoleku lõppu, et juhatus ei sõnastanud mingit ühist ettepanekut volikogule. SDE volikogu algas pühapäeva keskpäeval.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas, Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Margus Tsahkna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski sõnastasid sotside ettepanekute alusel ühised ettepanekud valitsuse tööplaani täiendamiseks.

Kui sotside volikogu ütleb, et nende tingimustest võimuleppele ei tohi sammugi taganeda, lahkuvad sotsid koalitsioonist suure tõenäosusega varem või hiljem.

Ossinovski ei soovinud enne pühapäevast SDE volikogu öelda, kas tema soovitab erakonnakaaslastel anda mandaat SDE valitsuses jätkamise või sealt lahkumise osas. «Eks volikogu peab andma hinnangu, kas koalitsioonileppe avamisläbirääkimistel saavutatu on piisav või leitakse, et olemasolev võimuliit ei ole piisavalt efektiivne SDE eesmärkide saavutamisel,» ütles Ossinovski pühapäeval ajakirjanikele.

Tema sõnul hindab ta isiklikult viimastel päevadel võimuliidu partneritega saavutatud kokkuleppeid positiivselt. «Juba see on oluline, et oleme näidatud, et koalitsioonileppesse on võimalik sisse viia muutusi,» rõhutas Ossinovski.

Ta tõstis esile uusi kokkuleppeid haldusreformi osas, samuti õpetajate palgatõusu. «Ka tulumaksuvaba miinimumi tõstmise osas on erakondade liidrid lubanud jõuda numbrilise tulemuseni juba lähikuude jooksul,» ütles Ossinovski.

Ta tõdes, et võimuliidus jätkamise osas on erakonnas kahetisi arvamusi. Samas on Ossinovski sõnul tema jaoks oluline, et ükskõik, millise otsuse volikogu pühapäeval langetab, väljub SDE sellest varasemast tugevamana ning säilitab ühtsuse.

Ossinovski sõnul langetab erakonna volikogu pühapäeval küll otsuse, kas jätkatakse valitsuses, samas mingi uue koalitsiooni arutelu plaanis pole.

Ossinovski sõnul ei vasta tõele meedias väidetu, nagu oleks sotsiaaldemokraadid kohtumisel Keskerakonna liidritega arutanud uue võimuliidu moodustamise üksikasju ning jaganud juba ministriportfelle. «Uue koalitsiooni kooslus volikogus arutlusele ei tule,» kinnitas Ossinovski vahetult enne volikogu ajakirjanikele.

Keskpäeval algama pidanud volikogu koosolek lükkus umbes poole tunni võrra edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles