Sotsid ei tagane: koalitsioonileppe täiendamine on vältimatu

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kogunenud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus otsustas jätkata koalitsioonipartneritega läbirääkimisi, et võimuleppesse nende jaoks olulised täiendused sisse viia. Põhimõtteline kokkulepe loodetakse saavutada veel käesoleva kuu jooksul.

Nii Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kui Reformierakonna juhatused kogunesid sel nädalal, et sotside muudatusettepanekuid arutada. Sotsiaaldemokraatide juhatus arutas täna läbi partneritelt tulnud tagasiside.

«Päris mitmel erakonna juhatuse liikmel oli teatud kimbatus selles osas, et koalitsioonipartnerid ei näi väga tõsiselt suhtuvat meie ettepanekutesse, kuna tagasiside nende juhatustest oli küllaltki umbmäärane,» ütles SDE esimees Jevgeni Ossinovski pärast tänase koosoleku lõppu Postimehele.

Samas aga tõdes ta, et viimastel päevadel on partnerite vahel olnud rohkem suhtlust. «Mul on tekkinud veendumus, et koalitsioonipartnerid siiski suhtuvad meie ettepanekutesse tõsiselt,» tundis Ossinovski heameelt.

«Poliitikuna ma mõistan nende soovi seda protsessi venitada,» kommenteeris sotside juhatusse kuuluv Andres Anvelt IRLi ja Reformierakonna passiivsust sotside muudatusettepanekute osas. «Tõsi on see, et senimaani on meie tänased koalitsioonipartnerid nendes küsimustes olnud suhteliselt vaiksed või tuimad,» lisas ta, kuid nõustus esimehega, et viimastel päevadel on erakondade vahelises suhtluses paranemise märke näha olnud.

Anvelt avaldas lootust, et erakonna esimees suudab läbirääkimistel aktiivset suhtlust üleval hoida ning et kuu lõpuks jõuavad koalitsioonipartnerid kokkuleppeni. 

Kolme erakonna - SDE, IRLi ja Reformierakonna - esimehed kohtuvad juba homme, et arutada läbi lähimate nädalate ajakava ja leida võimalusi kompromissideks. «Sellest tulenevalt võttis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus vastu põhimõttelise otsuse, et sotsiaaldemokraatide arvates on koalitsioonilepingu täiendamine vältimatu,» rääkis Ossinovski.

«See ei saa olla üks lõputu arutamine, mis pool aastat, aasta või jumal teab kaua käib,» ütles Ossinovski. Seetõttu andis SDE juhatus esimehele mandaadi pidada aktiivseid läbirääkimisi järgmiste nädalate jooksul, eesmärgiga saavutada erakondade vahel põhimõtteline kokkulepe augusti lõpuks.

Juuli lõpus saatsid sotsiaaldemokraadid koalitsioonikaaslastele ettepanekute paketi koalitsioonileppe muutmiseks. Sotsid ise peavad neist ettepanekutest kõige olulisemateks punktiks tulumaksuvaba miinimumi tõstmist ja vahendite valimist ääremaastumise vastu võitlemiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles